Sunday, April 21, 2013

Banner Ekspresi Cinta :)

assalamualaikum wbt :)

alhamdulillah, done with 'in the making of banner' ^^

1.08am now :)
really satisfied enough when you did something by your own..
its like you can see your effort that you put to make the things :)

great effort always give the great impact.
but actually we did not put that much effort since we are running out of time.
series, dengan kerja lain tak siap lagi.
padahal kena hantar esok .. wawawaaa

yelah, nak try buat la ni :)
TRY. n SIAPKAN malam ni insyaAllah.

ehe, well done the promotion crew :)
and tak dilupakan utk sume yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung :)

our program will be on this Wednesday at night.
after isyak.kat Dewan Srikandi..
n the theme are Red and Pink.

kuikuii..tak suke both colours .tapi layan jelar . AHHA


tada~~~ !!


- ehe :) -
hensem tak ? :P

well done guys.
effort utk separuh hari membuahkan hasil 
( 5pm - 10pm - Sunday night )


salam wbt

Saturday, April 20, 2013

inspired by :)


assalamualaikum wbt :)

so here we are.
setelah sekian lama tak update.
err lame ker ?

tak kot :)

okay, everyone must hv someone who cud inspired you the most
and so do i :)

here i put their pictures as my wallpaper on my desktop
and also on the phone.
ahaha

like seriously, this is no joke
it is rather better than people who set up their boyfriends and girlfriends as their DP, Wallpaper etc


    

- mintalah doa daripada mereka-
kerana, antara doa yang diterima Allah
ialah doa yang ikhlas daripada kedua ibubapa




- sahabat yang baik akan saling meminpin-
sehingga sama2 berlumba-lumba untuk mencapai mardhatillah :)

ehem !
so here are some advice :

- kalau rasa BF/GF lebih penting dari parent and friends. silakan
- kalau rasa ada wajah yang lebih baik dari ibu bapa. silakan
-kalau rasa mereka-mereka yang tidak halal bagimu lebih inspired you the most, silakan..

silakan apa ? sila BERTAUBAT .

wallahualam

salam. peace :)




Doa Selamat + birthday :)

assalamualaikum all :)

alhamdulillah, Allah izinkan lg sy spending time with family :)
lepas maghrib td buat majlis doa selamat.
panggil sume abang n kakak gather kat rumah mak.

penat gelak je tadi.
cant stop. happiness in the air.

with ayah aka atuk kanak2 ni :)


- _ -'
HAHA
bebudak ~



dengan ainur fatin nye yang pure2 pregnant.
sbb tgk uda punye perut dah besa..due bln 6 ni :)
then dengan jiyad yang baru nak blajar jalan..
ramai lagi anak buah. tp ni je yg sempat captured
n yang paling kecik.
lain dah besar da :)

haha,  telatah dorang memang best.
the kids do really cheer whole family ^_^


and yes.
my friends also spent their time for me :)
bile balek kampus..
on 16 April 2013
about 11 lebih malam :)
pandai plan ehh...



koya surprise.
tapi tak sangat pun :P

alhamdulillah.
what eva it is, im very grateful to hv the special person all around my life
they are holding my hands in order to get Allah's bless
syukran baiti jannati. syukran sodiqati jannati .
:)

salam :)





Monday, April 15, 2013

kesudahan yang baik

assalamualaikum wbt

sehat kah ?
alhamdulillah :) sume sehat kan..

ape khabar imanmu harini ?
makin meningkatkah ? ataupun merosot ?
sendiri reflect




terdetik nak bercerita tentang mati.



semua orang akan menghadapi hari tersebut.
tidak akan lambat mahupun cepat walau sesaat.
masanya akan tiba, cuma hanya Allah sahaja yang tahu waktunya.

tugas kita ?
mempersiapkan diri untuk menghadapi kematian.

siapa disini yang tak nak kesudahan yang baik ?
waima orang jahat sekalipun takde yang meminta untuk mati dalam keadaan mereka yang sedang berbuat jahat.
but who knows kan, tgh buat benda tak elok.
Allah pun arahkan malaikat Maut jemput roh.
tak terketar2 lutut ?
Allah~

mati.
setiap orang tak boleh lari dari detik tersebut.
diri ini sedang bersiap siaga untuk menghadapi harinya.
tapi..

mampukah ? cukupkah amalan ini yang hendak dibawa untuk dihadapkan kepada Allah ?
Allah Allah Allah.
tgh tulis ni pon terketaq ni.

jawapannya, belum tentu. setiap jawapan ada padaNya.
bersiap sedialah.

amalan pertama yang akan dihisab apa ?
solat bukan ?jika menghendaki pengakhiran yang baik.
yang utama perlu diutamakan.
yang lain boleh dilaksanakan untuk mendapatkan bonus saham akhirat.

[ masing2 ada peta hidup yang mungkin sama, dan mungkin juga berbeza.  tetapi hakikatnya, kita semua menghadapi permulaan dan pengakhiran yang sama yakni dilahirkan dan dimatikan ]





doa meminta pengakhiran hidup yang baik

andai kata aku pergi dulu.
tak banyak yang ku pinta
kirimkan al-fatihah untukku
kerna hanya itu yang mampu membantuku.







Allah, sedih ni.
teringat perjuangan Rasulullah dan para sahabat.
mereka berjuang bermati2an utk islam
mereka mati syahid untuk mempertahankan islam.
memang konfem terpilih. konfem mndapat kesudahan yang baik.

tapi kita ?
belum tentu.

renungan bersama.
salam wbt









Thursday, April 11, 2013

pegang kepala, cer fikir balek.







Sibuk dengan para artis dan hiburan melampau.
Itukah Muslim?

Aurat bukan sahaja didedahkan bahkan dijaja disana sini.
Nama masih Muslim.

Perkataan dan percakapan dihiasi carutan , kotor dan lucah.
Tapi masih mengaku Muslim.

Solat lima waktu juga tidak lengkap 35 kali seminggu.
Muslim? Mestilah Muslim.

Hidup seharian penuh maksiat dan dosa tanpa ada penyesalan dan rasa untuk bertaubat.
Tapi Muslim tetap Muslim.

Langsung tidak menghargai ilmu dan menghormati guru.
Tetap juga mengaku pelajar Muslim.

Jadi berapa peratus nilai Muslim yang ada dalam diri?

Bukan kah title Muslim itu perlu diapplikasi dan dipamerkan dalam segenap aspek kehidupan? Dari buka mata di pagi hari sehingga lelap di malam hari.

Atau peratusan Muslim yang ada dalam diri mungkin satu peratus iaitu pada nama.
Jadi jika hanya satu peratus sahaja yang Muslim masih layakkah memegang title Muslim ?




 



#jangan kerana anda, Islam dipandang rendah
dipandang enteng oleh masyarakat yang menganuti agama lain.

#jangan kerana anda, individu muslim yang lain mendapat tempiasnya.

#jangan kerana anda, Islam difitnah.


~pelihara diri, agama, dan maruah~

jangan jadikan islam hanya pada I/C

ISLAM is the way of life
you cant oppose that reality.

okay chill



haha thats all, do take care guys

salam wbt :)

Sunday, April 7, 2013

al Quran :)

assalamualaikum wbt :)



ter'online' sekejap dan alhamdulillah ter'jumpe' ni
agak nice di situ

bile baca skali, yeap indeed.
segala2 kemanisan, kenikmatan, ketenangan yang dicari akan kita peroleh kalau btl2 membaca + mentadabbur setiap kalam tersebut

setiap surah punyai kelebihan tersendiri
setiap soalan sudahpun ada jawapan didalamnya. pun begitu, ad jgk soalan yang jawapannya terdapat pada hadis nabi..juga ijmak ulamak

takpun, sesuatu perkara tu di'qiyas'kan dengan sesuatu yang berkaitan dengannya.

contohnya, di dalam alQuran tidak menyebut tentang haramnya menghisap rokok
tetapi hukum tersebut diambil stelah diqiyaskan benda tersebut dengan benda2 lain yang dinyatakan dengan jelas ( V CLEAR ) di dalam alQuran which means yang membahayakan kesihatan iaitu arak dan lain2.

eh? mende qiyas tu ?fhm tak ni ? kalau kurang fhm..
cer cr kat Dato' Google :)
jangan malas. biler lagi la nak berubah. :P

P/S : jangan tinggal bc Quran walau sehari.
mulakan hari anda dengan baca alQuran, bukan baca paper, bukan baca buku utk exam,
baca walau sepotong ayat.
semoga ada perubahan dalam diri 

wallahu'alam
salam wbt :)

Friday, April 5, 2013

Done 1st PBS

assalamualaikum wbt

alhamdulillah, wa syukurillah.

selawat dan salam ke atas baginda Rasulullah yang tercinta.

ehem, batuk sekali. dua kali.. tiga kali...
haha bajet. err how do i start. . . .
problemo~

start from the first.
as a teacher to be, we got something that we must focus.
which is SBE (school based experience) or PBS (pengalaman berasskan sekolah)
by that time, we got some task that need to be completed within a week after the SBE.
and alhamdulillah. the progress is in progression. ahha



since this is the first SBE, i choose to make it up at my old school.
Sekolah Rendah Kebangsaan Raja Muda (Integrasi)
buat sorang jer k. member lain semua berpartner. haha
how i wish ada gang kat sekolah tu, im targetting ade students from other IPG yg buat SBE kat situ..haha

then tengok2..err~ okay
alone .

haha~

kronologi masa + hari kejadian

isnin :

ohh hari paling gempak. semua tulang rasa nak terkeluar dari landasan.
haha
pakai baju kurung kakda warna purple(pinjam), bertudung empat segi bidang enam puluh(sendiri), berkasut tutup (pinjam kakda), dan berhandbag. dan yang paling penting..ber fail di sisi . koya cikgu kan. pdhal ~ tgk sume cgu ade. kiter un nak jgk !-______-'

orait. hr isnin ade perhimpunan..
sume buat muka pelik. budak2..'eh ade cikgu baru !'
haha..since it was the first day, dengan takder member disisi,
sy menggagahkan diri untuk bergaul dengan cgu2..
alhamdulillah, sy takde masalah kalau nak start conversation with people.
so everything went well that early in the morning..

settle assembly, Pn Ruslina aka Penolong kanan ask me
'cgu baru ke ?'
'eh tak, sy ber PBS kat cni '
'PBS ?' oh, jum ikut saya.'

 
- pn ruslina -
rite sampai situ, sembang a lil bit psl course n so on.
then jmpe ngan En Kamaruzzaman aka GB skola tu..
amik sikit key point psl skoolah..
although pnah skolah situ, tp skg dah  banyak berubah..
banyak penambahan bangunan plus mural yang sangat indah plus murid yang sangat ramaii
total murid is 1523. included murid PPKI (program pendidikan khas integrasi)

i was like, whoaa. what a changes.
cikgu sume makin lawo. kihkihh
even yang pernah mengajar dulu masih ingat lagi.
'budak baek kan' HAHA

after dah settle hal office (jmpe GB n PK 1)..trus pergi ke tmpat pendidikan khas.
MasyaAllah. mule2 skali mmg mintak hati tenang, sabar, jangan bnyk complain, jangan takut special kids, jadi cikgu yang baik + penyayang + relax..
puhh kiri puhh kanan..haha

then jmpe penolong kanak pendidikan knan..
mantop ! skrg aliran Pendidikan Khas pn dah ade penolong kanan k :)
bncang ng cikgu, mintak izin nak cr pngalaman kt cni..
she said 'ok boleh. sy takde masalah'
:)


- cgu dzulfida yg comeyy :) -


alhmdulillah, hal ng sume cikgu done.
then bergerak ke kelas utk nak amik hati the special kids.

ya Allah :DDDDD
cant explain how do i feel bile sume panggil..
'cikguuu'
'egu baru eh' dengan sebutan yang sedikit tidak clear.

Subhanallah. hari2 sy touched. hari2. seriously.
ade yang senang bergaul such as budak sindrome down (SD)..
entah datang dari mana, terus mendatangi sy, terus cium pipi saya dan terus puluk saya.
Allah. speechless. dahla sebelum i takut gile ngan budak2 pendidikan khas. especially SD.
HAHA cgu2 lain gelak.
dorg kate, budak tu mmg suke kiss+hugs. nasib baik gegirl k.
kalau tak..Allahhhhhhhhhhhhhhhh ><
n most kelakar is, si Qistina tu kalau nak kiss n hugs ..die memilih.
ade ciri2 yg die suke such as handsome, cute, n cantik.
ohoo, bile dgr cgu kate gitu..seems like im one of that charactristic. wakaka
astaghfirullah..

okay. first day bebudak tak kenal lagi.
jd sy gunekan inisiatif dgn mendekati mereka.
sembang2 sume.

kringggg habes dah skolah..
dorg salam. sorg2..
yang jauh siap lari2 nak salam sy. dengan cara larian yang berbeza dengan kanak2 normal.
masyaAllah.
video


cgu syg korg.

Selasa :

berbaju kurung hitam kelabu (pinjam kakda), bertudung kelabu, dan lain2.
that day, diberi peluang untuk bantu cikgu kat prasekolah pendidikan khas.
since ade cikgu yang tak datang, so Pn Dzulfida (penolong knn PK) mintak tlg jaga bdk2 kat situ..
muridnye tak ramai. ade 6 orang.
tp macam 60 orang. haha
ade yang hyperactive, SD, autism, masalah kesihatan n lain2.
seronok :)

video

handle budak pra utk masa awal pagi until rehat.
handle budak sekolah rendah lepas rehat sampai balek.
ad cgu ask me utk buat relief. wow
meaning to say that masuk kelas n buat pape activity
then i plan nak ajar selawat on dat day.
tapi tak jadi..sbb ade some miscommunicate. tetbe cgu yang ajar dorg tu datang.
so tak jd relief.

haha and tetibe rse nak amik gambo ni..

- toilet guru - 
wakaka dulu tak bole masuk sesuka hati
tapi org masuk jgk. sbb bersih sikit dr toilet murid
haha walau takot2 



Rabu :

berbaju kurung bercorak circle is everywhere (pinjam kakda), bertudung pink.
haha senang citer hari2 pnjam baju kurung kakda, bcz she's pregnant..dah tak muat da baju..
kih kihh..

mm, oke. kne masuk relief pkul 11-11.35..
so seperti apa yang dipreparekan..slot selawat bersama cgu Aishah :)
siap tulis selawat tu kat kertas, photostat sume..
then alhamdulillah. dorg blh fllw..and im happy enough.
haha, tp class tu class yg a bit okay.
takde hal. cuma ade yg slow learner, disleksia and autism. ad jgk SD.
haha yang autism umur dah 13 thn..handsome org nyer :)
tp die tak minat sgt bab selawat + nasyid. yang die tau..nyanyi lgu latest skg..
' yang putih2 melati..merah2 delima'..haha
walaubagaimanapun, sgt bharap agar usaha yang sedikit ini berterusan :)
cgu ad kate..kat situ takde g ajar selawat sume.
hw i wish i cud change dat...hmm~ biah yang baik perlu dihidupkan utk Special kids ni.
sbb dorg knoe nothing. bersih sgt. kalau diterapkan ilmu mcm tu.
MasyaAllah. :)
video




hari rabu, ade kokurikulim..
petang pukul 1.05 sampai 2.10..
ingat nak balek awal..tp bile bebudak ajak stay. ok melting >< haha
tunggu kejap :) tengok dorg main
yang blh berlari..main bola utk boboi..gegirl main bola jaring..
n fr those yang tak blh main outdoor, main tower up n ade main saidina..

video


khamis :

berbaju kurung oren corak circle2..as usual. thanks kakda...HAHAHA

cikgu mintak masuk relief lagi.
she asked me 'sha nak masuk relief tak ? 2 delima takde cikgu..'
dengan penuh excited ' sy on je cikgu :D '
kalau 2 delima tu dah rapat sgt. ibarat isi dgn kuku. wawawa :P

masuk class kul 9.00-9.35
ths time maen tower up tu. haha
takde benda nak main..

video


jumaat :

berbaju kurung corak flora, bertudung hijau.

hari paling sedih.
start rse macam tak habes hari jumaat.

saje masuk class dorg lmbat..sebab nak jmpe GB nak settlekan urusan lain.
pastu bile dh pukul 9 br cr dorang..

'cgu, cgu knapa masuk lambat ? kami cr cikgu td..'
Allah, mcm mana nak tinggaklkan kalau gini :(

pegi cr penolong kanan, mintak relief for the last day.
haha takde relief :(
sume dah diganti ngan cgu lain..

maisarah 2 delima ' cikgu masuk la class kami '
sy ' takde relief kosong hrini '
maisarah 'alaa, masuk laa'

oh ni tak bole jd..terus cr spe yg ganti relief class dorg..
discuss, yess..cgu tu kasi.
HAHA sbb die kate die pn ade keje lain nak buat.
hehhe :)

last day.
masuk class pukul 11 - 11.35
tak plan nak buat activity ape ngan dorg..
so statekan..

sy : 'kite sembang2 je k ?' hehhe
okeee !!!

sy : kan cgu dah last kann..cgu nak tau awk semua punya cita2 blh ? :)
niat sy, if and only if i cn help inshaAllah..

mula dengan nizar : sy nak jd doctor.
izzah : bomba
amani : akar lukis
haziq : juru terbang
maisarah : cgu pendidikan khas atau bukak bangunan untuk haiwan..

speechless sat. Allahurabbi.
ketahuilah mereka punyai cita2. mereka merancang. Allah sebaik2 perancang..

ya Allah.

masa semakin suntuk.
i give them our picture :)
- + some advice kat blakang picture -
statekan nama masing2 n nasihat utk setiap sorg.

seminggu kenal, banyak dah tau psl bebudak ni.
:)
syokknyeeerrr !!!!

so tak kire who we are, where do we live, sehebat mana pun kita, selebih mana pun kelebihan Allah bagi..
jangan luper pada yang ini..

ade lagi yang kurang.
mereka sama mcm kita, mengimpikan sesuatu yang lebih macam kita.
tapi they couldnt do that.
kalau ada pun yang dapat urus diri, dah kira bersyukur.
sangat bersyukur.

tlg. tlg. tlg jangan jd mcm sy yang dulu.
bile dh masuk dlm profession ni, baru nak berjinak2 dgn kanak2 lebih2 yg Special needs ni..
rugi nanti..sy menyesal.
tp sekarang im happy. indeed.
br rse ade hikmah knp ayh suruh amik course ni.

Allahurabbi.
walau im not being their teacher anymore and i mean not yet.
please take care of them.
give them a healthy life.
make everythings easy for them especially their family.

penat. nampak kepenatan pada ibu bapa yang hadir nak amik anak..
tp, semua tu ujian.
Allah tahu mereka mampu.

dan sy sgt tabik springg pd parents dan keluarga bebudak ni..
they are really tough :')





mereka kanak2 syurga 
semoga selama seminggu yg singkat ini, sy membawa erti pada mereka.
sy mengajar sesuatu pd mereka.
semoga di akhirat kelak, kalau timbangan saya hendak ke syurga kurang..
semoga anak2 ini akan menarik saya semula.
itu saja.



- kahkahkah -



- buku yg perlu di sign setiap hari :) -

- cgu2 PK -
acu mas, cgu sazlina, cgu hafizah, cgu hasibar



ya Allah. hidupkan perasaan sayang ini terhadap mereka.
selalu..

amiin

guys. they dont need me.
but
they need ' US '



dulu mmang takut. kalau ade yg dekat sy lari lintang pukang. kalau ade longkang yg sgt besar pun sy sangop lompat sekuat hati. AHAHA jatuh pon jatuhla..janji dorg tak dekat ng sy.

tp skarang takyah cakap. sy sendiri yang gerak gi kat dorg. memain sume.
see, Allah dah plan tu yang terbaik.
untuk fahami the Special Kids punye need.
kalau tak, sampai bebila sy akan lari bile jmpe org gini..haha



and i got a present from this 2 berlian :)
hehhe
ni br seminggu nih, kalau sebulan..wow :D
#joke



alhamdulillah..PBS or SBE yang memang sangat bermakna :)


till here, hamek ~
panjang berjela2. sbb simpan smpai seminggu punyer cite.
HAHA

salam wbt