Friday, April 5, 2013

Done 1st PBS

assalamualaikum wbt

alhamdulillah, wa syukurillah.

selawat dan salam ke atas baginda Rasulullah yang tercinta.

ehem, batuk sekali. dua kali.. tiga kali...
haha bajet. err how do i start. . . .
problemo~

start from the first.
as a teacher to be, we got something that we must focus.
which is SBE (school based experience) or PBS (pengalaman berasskan sekolah)
by that time, we got some task that need to be completed within a week after the SBE.
and alhamdulillah. the progress is in progression. ahha



since this is the first SBE, i choose to make it up at my old school.
Sekolah Rendah Kebangsaan Raja Muda (Integrasi)
buat sorang jer k. member lain semua berpartner. haha
how i wish ada gang kat sekolah tu, im targetting ade students from other IPG yg buat SBE kat situ..haha

then tengok2..err~ okay
alone .

haha~

kronologi masa + hari kejadian

isnin :

ohh hari paling gempak. semua tulang rasa nak terkeluar dari landasan.
haha
pakai baju kurung kakda warna purple(pinjam), bertudung empat segi bidang enam puluh(sendiri), berkasut tutup (pinjam kakda), dan berhandbag. dan yang paling penting..ber fail di sisi . koya cikgu kan. pdhal ~ tgk sume cgu ade. kiter un nak jgk !-______-'

orait. hr isnin ade perhimpunan..
sume buat muka pelik. budak2..'eh ade cikgu baru !'
haha..since it was the first day, dengan takder member disisi,
sy menggagahkan diri untuk bergaul dengan cgu2..
alhamdulillah, sy takde masalah kalau nak start conversation with people.
so everything went well that early in the morning..

settle assembly, Pn Ruslina aka Penolong kanan ask me
'cgu baru ke ?'
'eh tak, sy ber PBS kat cni '
'PBS ?' oh, jum ikut saya.'

 
- pn ruslina -
rite sampai situ, sembang a lil bit psl course n so on.
then jmpe ngan En Kamaruzzaman aka GB skola tu..
amik sikit key point psl skoolah..
although pnah skolah situ, tp skg dah  banyak berubah..
banyak penambahan bangunan plus mural yang sangat indah plus murid yang sangat ramaii
total murid is 1523. included murid PPKI (program pendidikan khas integrasi)

i was like, whoaa. what a changes.
cikgu sume makin lawo. kihkihh
even yang pernah mengajar dulu masih ingat lagi.
'budak baek kan' HAHA

after dah settle hal office (jmpe GB n PK 1)..trus pergi ke tmpat pendidikan khas.
MasyaAllah. mule2 skali mmg mintak hati tenang, sabar, jangan bnyk complain, jangan takut special kids, jadi cikgu yang baik + penyayang + relax..
puhh kiri puhh kanan..haha

then jmpe penolong kanak pendidikan knan..
mantop ! skrg aliran Pendidikan Khas pn dah ade penolong kanan k :)
bncang ng cikgu, mintak izin nak cr pngalaman kt cni..
she said 'ok boleh. sy takde masalah'
:)


- cgu dzulfida yg comeyy :) -


alhmdulillah, hal ng sume cikgu done.
then bergerak ke kelas utk nak amik hati the special kids.

ya Allah :DDDDD
cant explain how do i feel bile sume panggil..
'cikguuu'
'egu baru eh' dengan sebutan yang sedikit tidak clear.

Subhanallah. hari2 sy touched. hari2. seriously.
ade yang senang bergaul such as budak sindrome down (SD)..
entah datang dari mana, terus mendatangi sy, terus cium pipi saya dan terus puluk saya.
Allah. speechless. dahla sebelum i takut gile ngan budak2 pendidikan khas. especially SD.
HAHA cgu2 lain gelak.
dorg kate, budak tu mmg suke kiss+hugs. nasib baik gegirl k.
kalau tak..Allahhhhhhhhhhhhhhhh ><
n most kelakar is, si Qistina tu kalau nak kiss n hugs ..die memilih.
ade ciri2 yg die suke such as handsome, cute, n cantik.
ohoo, bile dgr cgu kate gitu..seems like im one of that charactristic. wakaka
astaghfirullah..

okay. first day bebudak tak kenal lagi.
jd sy gunekan inisiatif dgn mendekati mereka.
sembang2 sume.

kringggg habes dah skolah..
dorg salam. sorg2..
yang jauh siap lari2 nak salam sy. dengan cara larian yang berbeza dengan kanak2 normal.
masyaAllah.
video


cgu syg korg.

Selasa :

berbaju kurung hitam kelabu (pinjam kakda), bertudung kelabu, dan lain2.
that day, diberi peluang untuk bantu cikgu kat prasekolah pendidikan khas.
since ade cikgu yang tak datang, so Pn Dzulfida (penolong knn PK) mintak tlg jaga bdk2 kat situ..
muridnye tak ramai. ade 6 orang.
tp macam 60 orang. haha
ade yang hyperactive, SD, autism, masalah kesihatan n lain2.
seronok :)

video

handle budak pra utk masa awal pagi until rehat.
handle budak sekolah rendah lepas rehat sampai balek.
ad cgu ask me utk buat relief. wow
meaning to say that masuk kelas n buat pape activity
then i plan nak ajar selawat on dat day.
tapi tak jadi..sbb ade some miscommunicate. tetbe cgu yang ajar dorg tu datang.
so tak jd relief.

haha and tetibe rse nak amik gambo ni..

- toilet guru - 
wakaka dulu tak bole masuk sesuka hati
tapi org masuk jgk. sbb bersih sikit dr toilet murid
haha walau takot2 



Rabu :

berbaju kurung bercorak circle is everywhere (pinjam kakda), bertudung pink.
haha senang citer hari2 pnjam baju kurung kakda, bcz she's pregnant..dah tak muat da baju..
kih kihh..

mm, oke. kne masuk relief pkul 11-11.35..
so seperti apa yang dipreparekan..slot selawat bersama cgu Aishah :)
siap tulis selawat tu kat kertas, photostat sume..
then alhamdulillah. dorg blh fllw..and im happy enough.
haha, tp class tu class yg a bit okay.
takde hal. cuma ade yg slow learner, disleksia and autism. ad jgk SD.
haha yang autism umur dah 13 thn..handsome org nyer :)
tp die tak minat sgt bab selawat + nasyid. yang die tau..nyanyi lgu latest skg..
' yang putih2 melati..merah2 delima'..haha
walaubagaimanapun, sgt bharap agar usaha yang sedikit ini berterusan :)
cgu ad kate..kat situ takde g ajar selawat sume.
hw i wish i cud change dat...hmm~ biah yang baik perlu dihidupkan utk Special kids ni.
sbb dorg knoe nothing. bersih sgt. kalau diterapkan ilmu mcm tu.
MasyaAllah. :)
video




hari rabu, ade kokurikulim..
petang pukul 1.05 sampai 2.10..
ingat nak balek awal..tp bile bebudak ajak stay. ok melting >< haha
tunggu kejap :) tengok dorg main
yang blh berlari..main bola utk boboi..gegirl main bola jaring..
n fr those yang tak blh main outdoor, main tower up n ade main saidina..

video


khamis :

berbaju kurung oren corak circle2..as usual. thanks kakda...HAHAHA

cikgu mintak masuk relief lagi.
she asked me 'sha nak masuk relief tak ? 2 delima takde cikgu..'
dengan penuh excited ' sy on je cikgu :D '
kalau 2 delima tu dah rapat sgt. ibarat isi dgn kuku. wawawa :P

masuk class kul 9.00-9.35
ths time maen tower up tu. haha
takde benda nak main..

video


jumaat :

berbaju kurung corak flora, bertudung hijau.

hari paling sedih.
start rse macam tak habes hari jumaat.

saje masuk class dorg lmbat..sebab nak jmpe GB nak settlekan urusan lain.
pastu bile dh pukul 9 br cr dorang..

'cgu, cgu knapa masuk lambat ? kami cr cikgu td..'
Allah, mcm mana nak tinggaklkan kalau gini :(

pegi cr penolong kanan, mintak relief for the last day.
haha takde relief :(
sume dah diganti ngan cgu lain..

maisarah 2 delima ' cikgu masuk la class kami '
sy ' takde relief kosong hrini '
maisarah 'alaa, masuk laa'

oh ni tak bole jd..terus cr spe yg ganti relief class dorg..
discuss, yess..cgu tu kasi.
HAHA sbb die kate die pn ade keje lain nak buat.
hehhe :)

last day.
masuk class pukul 11 - 11.35
tak plan nak buat activity ape ngan dorg..
so statekan..

sy : 'kite sembang2 je k ?' hehhe
okeee !!!

sy : kan cgu dah last kann..cgu nak tau awk semua punya cita2 blh ? :)
niat sy, if and only if i cn help inshaAllah..

mula dengan nizar : sy nak jd doctor.
izzah : bomba
amani : akar lukis
haziq : juru terbang
maisarah : cgu pendidikan khas atau bukak bangunan untuk haiwan..

speechless sat. Allahurabbi.
ketahuilah mereka punyai cita2. mereka merancang. Allah sebaik2 perancang..

ya Allah.

masa semakin suntuk.
i give them our picture :)
- + some advice kat blakang picture -
statekan nama masing2 n nasihat utk setiap sorg.

seminggu kenal, banyak dah tau psl bebudak ni.
:)
syokknyeeerrr !!!!

so tak kire who we are, where do we live, sehebat mana pun kita, selebih mana pun kelebihan Allah bagi..
jangan luper pada yang ini..

ade lagi yang kurang.
mereka sama mcm kita, mengimpikan sesuatu yang lebih macam kita.
tapi they couldnt do that.
kalau ada pun yang dapat urus diri, dah kira bersyukur.
sangat bersyukur.

tlg. tlg. tlg jangan jd mcm sy yang dulu.
bile dh masuk dlm profession ni, baru nak berjinak2 dgn kanak2 lebih2 yg Special needs ni..
rugi nanti..sy menyesal.
tp sekarang im happy. indeed.
br rse ade hikmah knp ayh suruh amik course ni.

Allahurabbi.
walau im not being their teacher anymore and i mean not yet.
please take care of them.
give them a healthy life.
make everythings easy for them especially their family.

penat. nampak kepenatan pada ibu bapa yang hadir nak amik anak..
tp, semua tu ujian.
Allah tahu mereka mampu.

dan sy sgt tabik springg pd parents dan keluarga bebudak ni..
they are really tough :')





mereka kanak2 syurga 
semoga selama seminggu yg singkat ini, sy membawa erti pada mereka.
sy mengajar sesuatu pd mereka.
semoga di akhirat kelak, kalau timbangan saya hendak ke syurga kurang..
semoga anak2 ini akan menarik saya semula.
itu saja.



- kahkahkah -



- buku yg perlu di sign setiap hari :) -

- cgu2 PK -
acu mas, cgu sazlina, cgu hafizah, cgu hasibar



ya Allah. hidupkan perasaan sayang ini terhadap mereka.
selalu..

amiin

guys. they dont need me.
but
they need ' US '



dulu mmang takut. kalau ade yg dekat sy lari lintang pukang. kalau ade longkang yg sgt besar pun sy sangop lompat sekuat hati. AHAHA jatuh pon jatuhla..janji dorg tak dekat ng sy.

tp skarang takyah cakap. sy sendiri yang gerak gi kat dorg. memain sume.
see, Allah dah plan tu yang terbaik.
untuk fahami the Special Kids punye need.
kalau tak, sampai bebila sy akan lari bile jmpe org gini..haha



and i got a present from this 2 berlian :)
hehhe
ni br seminggu nih, kalau sebulan..wow :D
#joke



alhamdulillah..PBS or SBE yang memang sangat bermakna :)


till here, hamek ~
panjang berjela2. sbb simpan smpai seminggu punyer cite.
HAHA

salam wbt