Saturday, December 31, 2011

Berakhirnya Tahun 2011

Assalamualaikum wbt..
*ehem, tak jawab dosa..

Alhamdulillah ya Allah..atas segala nikmat yang telah kau berikan selama tahun 2011 ini..

lagi beberapa minit tirai 2011 akan ditutup..

mm, nak share kenangan 2011 bole tak ? (;
bole ye ?

rite, mm mane nak start dulu ?
okay on january 2011..time tu baru settle Spm kan ? so hape lagi..enjoy tak ingat dunia dah :)
malam berjaga, siang tido..thats really bad..jangan ikut..
sorry, that time macam rasa nak rest habes..nak gantikan time study for Spm..
time strunggle tu pun last minutes, so no wonder la kelam kabut habes.
just think about it, rasa nak gelak pun ade..

lagi2 time study sejarah..esok paper hari ni br buat revision..series lawak..
setiap hari time exam, i slept at 4am..
tdo tak sampai 3 jam..bangun pukul 6.45am camtuh..
whoaa, teruk betul..tapi alhamdulillah..aku bole ingat ape yang aku study :)
huahahahaha, but AMARAN, jangan follow habit buruk ni..kuikui
or you'll regret..

then pertengahan bulan 3..semua budak SPM 2010 dapat result..
like whoa ? aku ni kalau nervous mule la datang simptom nak ke toilet, HAHA tak bole bla..
pagi2 lagi hawa dah text, suruh gerak awal sebab pn Haslina mintak tolong ;) (die guru kelas 5Ali 2010)
thats great, alang alang bole sembang ngan cikgu..tanya khabar..kan lama tak jumpe ? :)
ktorang gerak dalam kul 8.30am camtu.

[ otw to school..nampak tak muka ketat hawa ? haha she's nervous..trust me ]

[ okay ni muka bahagia hawa, we're helping cikgu susun fail ;) time tu nampak la segala gambar kat fail2 diorang ^^ ]

then around kul 10 , ama text suruh amik die..then ktorg pon btau cikgu nak kuar jap amik ama..
a few minutes later, Pn Haslina call..die cakap ngan nada yang buat ak rase pelik..
" aisha dengan hawa dekat mana ni ? cepat datang sekolah balik. cepat ! "

err, aku pun btau hawa suruh cepat sikit drive, ckg soh ke sekola balek..
ingat cikgu nak mintak tlg pasal fail2 tu, rupanya.. 
nama Siti Aishah Safiee dan Hawa Nakhiah bt Raman dipanggil naik pentas ambil sijil...
tula cikgu suruh cepat tu,
Alhamdulillah, time tu tak ingat ape dah..rase nak nangis..
terus call mak ayah..

antara yang got excellent results


[ kenangan tak kan leh lupe !! ]

then ayah pun suruh apply sana sini..
scholarship la, maktab perguruan laa..mcm mcm..
scholarship memang tak lepas la kan ? result aku bukan hebat sangat..
skrg dah sangat ramai yang pandai2 belaka..fuhh, 

then got interview maktab..
err, ak buat sehabes baik insyaAllah..aku dah cite pasl interview maktab kat entry yang lepas2..
nanti kalau nak tau cr la ye ? aku tulis " interview maktab " kalau tak silap..

mm, bulan 5 camtu, result UPU pun kuar..sume dok sebok cite pasal dapat tawaran kat mane ?
i got UIA, foundation in human Science..Alhamdulillah..
discuss ngan ayah.." nak pegi boleh ? " ayah kate kalau x dapat lain pegi la..
then  dapat kolej politekmara course accounting..wahh aku nakkk !!!

at first ayah kasi, but suddenly ...
"tahniah anda terpilih untuk melanjutkan pelajaran ke Institut Perguruan..sila layari laman web Kptm "
something like that la kan..

bile bagitau ayah mak, Ya Allah bukan main happy lagi..
tak pikir ape, " ha masuk la Ipg tu, susah tau nak masuk ipg"
tapi aku lain, tak nak masukkk !!! nak masuk UIA, tak pun amik accounting ke ?
hm..

tapi nak buat cne, parents must choose the best for us..kan ?
n ak caye, ikut kehendak parents, insyaAllah itu yang terbaik..utk dunia akhrat..

n alhamdulillah, selama masuk kat maktab guru perempuan melayu melaka tu, aku rasa tenang n bahagia :)
kat maktab tu suasana die islamic tau, V nice, V good though..

dalam 5 bulan kat sana..banyak yang aku belajar..macam macam ;)
naik bas sendiri, how to survive kalau takde duit..HAHAHA
cool ^^
kt sana aku kenal ramai orang dari segala pelosok termasuk sabah :)
sume baik2 aku tak tipu..
n alhamdulillah juga result ok..walau tak hebat m like others..
tp setimpal dengan ape yang aku study..
tahun depan kalau study lebih sikit sure result lebih baik iAllah :)

[ sem 1, 2011 ]


okay..mungkin tu je kot nak cerita..
may 2012 come with full of bless from Allah..
and hopefully, it will be better than the previous year..

take care ! salam ;)


Monday, December 26, 2011

Nafsu Muka Buku ?? TERBAEKK !!

Assalamualaikum wbt

taraaaa, hari ni nak share pasai video best :)

lagu Cinta Muka Buku by Najwa Latif telah di"renovate" oleh seorang hamba Allah yang sangat kreatif dan inovatif.

Syabas diucapkan :)

nahh, TRY dengar..sangat awesome !!




ini dinamakan berdakwah melalui lagu..
sama sama kte share pada yang lain, sekarang dah macam macam gaya cara diorang buat untuk memberi kesedaran pada yang lain, seriously memang THUMBS UPP habes dengar :)

salam wbt

Friday, December 23, 2011

Luahan Hati Suami, Sila Ambil Iktibar

Assalamualaikum wbt.

pagi tadi lepas solat subuh terus on9, buang mase.
tapi tetibe jumpe ni..haishh terus buang the thought of buang mase
jom bace..


JAPP, STANDBY TISSUE CEPATT !!


dah ? oke jom !




LUAHAN HATI SEORANG SUAMI saya jumpa kat blog orang....
aku yang tough ni pun bole nangis, inikan pulak korang ? sedih ~



Assalamualaikum….
Kehadapan ustaz yg saya hormati…saya tidak tahu..di mana ingin saya mulakan bicara ini… tetapi saya mesti menceritakn kisah ini pada ustaz supaya hati saya tenang dan mungkin dapat meredakan rasa berdosa saya selama ini…ustaz mungkin tidak kenal saya namun saya mengenali ustaz..tak mengapalah kalau ustaz tak kenal saya pun….

 Ustaz saya merupakan seorang lelaki yang mempunyai memori kehidupan lampau yg cukup menyedihkan.harap ustaz tidak bosan mendengarnya..Saya merupakan seorang suami kepada seorang isteri yg amat baik dan setia.namun ustaz..,saya tidak pernah menghargai kasih dan sayangnya yang dicurahkan kepada saya kerana pada waktu itu mata hati saya terlalu buta untuk membezakan yang mana kaca dan permata.

Ustaz saya telah berkahwin dengan seorang wanita yang pada asalnya tidak saya cintai.dia seorang yang sederhana pada segi paras rupanya.,seorang yang tidak pandai bergaya.,tetapi kuat pegangan agamanya..,bertudung labuh,bersopan santun..,baik budi bahasanya.,Untuk pengetahuan ustaz perkahwinan kami ini segala-galanya diaturkan oleh keluarga dalam keadaan saya masih belum bersedia.

Ustaz terus terang saya katakan yang saya sudahpun mempunyai teman wanita yg jauh lebih cantik daripada isteri saya dan kami amat menyintai antara satu sama lain..cumanya saya akui teman wanita saya ini agak sosial sedikit dan tidak menutup aurat.Ustaz, selepas berkahwin dengan isteri saya itu jiwa saya menjadi kacau dan keliru.saya amat marah kepada isteri saya.kerana pada anggapan saya kerana dialah saya tidak dapat bersama kekasih saya yg amat saya cintai itu.

Ustaz sepanjang kehidupan kami.,saya selalu sahaja mencari jalan untuk menyakitkan hatinya.dengan harapan kami akan bercerai setelah dia tak tahan dengan kerenah saya.,namun rupanya ustaz…isteri saya ini adalah wanita yang penyabar.pernah saya tidak balik ke rumah..dengan tujuan isteri saya akan membenci saya.tetapi selama mana lambat sekalipun saya balik.,dia akan tunggu saya dan bila saya masuk ke dalam rumah.dia menyambutnya dengan mesra dan bertanya:“Abang dah makan…?Nak saya panaskan lauk dan hidangkan makanan?”

Ustaz…pernah suatu hari saya menampar mukanya.apabila dia bertanya pada saya…”Abang dah solat?...abang tak pernah solat ke?Paannggg..!!satu tamparan kuat saya berikan di pipinya.perasaan geram.,marah., dan rasa terhina bercampur ego yg menggila…Bengkak pipinya.,dia menangis terisak-isak.saya ingatkan mungkin dia akan membenci saya..tetapi rupa-rupanya…..dia bersabar dan melayan saya sebagai suaminya.

Ustaz pernah suatu hari.,dia ingin bermanja dengan saya,membawa sepinggan nasi goreng yang digoreng untuk saya.pada masa itu saya sedang berbual mesra dengan kekasih saya di dalam handphone..ketika dia ingin menyuapkan nasi kemulut saya,saya tolak pinggan sehingga jatuh berkecai bersama nasi goreng yang digoreng khas untuk saya.,dengan linangan air mata dia mengutip setiap butiran nasi goreng yang berhamburan ke lantai…

Ustaz saya bertambah lupa daratan…saya habiskan masa berhibur dan berlibur dengan kawan-kawan di luar dengan harapan isteri saya akan lebih sakit hati dan meninggalkan saya rupanya dia tetap tabah dan bersabar..pernah juga saya menendang badannya kerana dia menasihati saya supaya tidak mencari hiburan dengan jalan yang dimurkai Allah.

Ustaz….pernah suatu ketika apabila keluarganya datang bertanyakan khabar dia kata dia amat bahagia bersama saya…tapi sebenarnya hanya saya yang tahu dia berbohong.

Ustaz suatu hari saya telah diberikan balasan oleh Allah.dan saya kira itu adalah balasan apabila saya terlibat dengan kemalangan…tulang paha saya patah dan dan sememangnya saya tidak berdaya utk bangun.hampir lima bulan saya terbaring tidak berdaya..,ketika itulah isteri saya menjaga saya dengan setia sekali.berak kencing saya dia tadahkan dia basuhkan tanpa ada rungutan atau perasaan genyi mahupun geli.dialah yang memandikan saya…menggosok badan saya dan memakaikan pakaian utk saya..bila saya mengerang sakit kerana kaki yang bengkak di tengah malam berdenyut-denyut sakitnya dialah yang bangun dalam keadaan mengantuk dan terhoyong hayang kerana tidak cukup tidur..dia datang kepada saya dan menyapukan ubat krim dan memberi saya ubat penahan sakit sehingga saya rasa lega dan tertidur..tetapi isteri saya tidak tidur hingga ke pagi..,risau saya mengerang kesakitan lagi.

Ustaz isteri sayalah yang menyuapkan saya makan.,dia sendiri tidak akan makan melainkan setelah saya kenyang.dia akan membuatkan makanan dan minuman mengikut kehendak dan selera saya.Bila saya kenangkan kembali.,sewaktu saya terlantar sakit tiada siapa pun dari teman-teman yang setia berjoli dengan saya dahulu datang menghulurkan bantuan apatah lagi melawat.kekasih saya..lagi lah..apabila dapat tahu saya kemalangan dan tidak boleh bangun dia tidak mahu lagi menghubungi saya malah meminta hubungan kami diputuskan..kononnya saya suami orang..huh..sekarang baru dia kata saya suami orang.dulu.,dialah yang menghasut dan memberikan harapan pada saya untuk membenci isteri saya..ketika itu barulah saya sedar betapa besarnya kesilapan dan dosa yang telah saya lakukan.Ustaz…..saya…kasar..kejam dan zalim kepada isteri yg menyayangi saya.besarnya dosa saya.,amat menyesal rasanya.

Ustaz….ketika saya boleh berjalan sedikit demi sedikit dan saya beransur pulih.,isteri saya jatuh sakit.badannya menjadi kurus kering.,tiada selera makan..,terbaring..tak bermaya..kata doktor yang merawatnya isteri saya jadi begitu kerana terlalu letih dan susah hati….hati saya menjadi sebak kerana saya tahu sayalah puncanya.

Ustaz kesihatan isteri saya makin teruk..mukanya makin pucat…tetapi dia tetap senyum.saya menangis sepuas-puasnya memohon ampun dan maaf di atas kejahatan yg pernah saya lakukan terhadapnya.dia hanya tenang dan menjawab dia telah lama maafkan saya….”Abang saya dah lama maafkan abang…saya sayangkan abang”.berderai airmata saya hancur hati saya.,pilu bercampur sebak yang amat sangat diikuti dengan perasaan menyesal.

Ustaz selepas itu isteri saya di masukkan ke dalam wad kecemasan.,saya menjaganya setiap hari.saya belai rambutnya saya kucup dahinya…sambil airmata ini tidak berhenti—henti mengalir.”Jangan menangis bang….bukan salah abang…..mungkin saya ni yang tidak pandai mengambil hati abang…”Berdentum….seolah-olah hati saya disambar halilintar…saya menangis lagi sehingga keluarga yang datang melawat terpaksa menenangkan saya..malah ada yang memuji saya kerana beranggapan saya suami yang amat menyayangi isteri…ternyata pujian itu bagaikan sumpahan utk saya.

Ustaz…..isteri saya ada berkata.,dia meminta maaf kerana tidak dapat melahirkan zuriat untuk saya kerana masanya utk menghadap ilahi semakin hampir.saya meraung..merayu kepadanya agar tidak meninggalkan saya.tapi katanya.,setiap yang hidup pasti akan mati dan dia meminta saya menjaga diri baik-baik kerana dia tidak boleh lagi menjaga saya.ustaz..saya menangis …sehingga saya menjadi lemah apabila dia mengucapkan kata kata terakhir itu.

Ustaz…tepat jam 3.00 ptg setelah dua minggu berada di hospital…isteri saya telah pergi meninggalkan saya selama-lamanya..dengan bebanan dosa dan jutaan kesalan yang menerjah hati ini saya meraung semahu-mahunya….menyesal di atas kekasaran yg pernah saya lakukan.

Ustaz jiwa saya tak tenteram…apakah Allah akan mengampunkan dosa saya ini...? apakah kekasaran dan kejahatan serta layanan buruk saya kepada isteri akan diampunkan Allah….tolonglah ustaz saya amat menderita…..jiwa saya terseksa…..mungkin ini hukuman yang patut saya terima.Masih terngiang di telinga saya pesanan akhir isteri saya..”abang…jagalah diri baik-baik….jangan lupa tunaikan solat..,berbuat baik..,takutlah kepada Allah….dan jika bertemu dengan insan bernama isteri….jangan berkasar dengannya sayangilah dirinya.”

Ustaz sebelum isteri saya menghembuskan nafas terakhir…dia ada meninggalkan satu nota dan sebuah lagu untuk saya dengar dan hayati.lagu itu adalah harapan yang dia impikan dari saya tetapi tidak sempat dia nikmati..kasih sayang yang terkandung dalam lagu itu dia harapakan dari saya….Di dalam nota itu dia menulis “Abang..dengarlah lagu ini dan ingatlah saya selalu…Dahulu...saya senantiasa menanti abang pulang ke rumah…Saya teringin sangat nak makan bersama abang…..mendengar cerita abang….menyambut abang pulang dari kerja….bergurau dan bermanja dengan abang…..memeluk abang ketika tidur…..tetapi semuanya mungkin tidak sempat bagi saya…jaga diri…sayang abang….selamanya."

Ustaz..saya harap ustaz tak marah saya meluahkan perasaan begini panjang pada ustaz….kerana inilah pesan isteri saya sekiranya saya merasa terlalu sedih…ceritakanlah pada ustaz dia tahulah apa nak buat utk tenangkan abang…Ustaz….saya harap cerita saya ini dijadikan teladan bagi mereka yg bergelar suami….sayangilah isteri anda….selama mana anda berpeluang utk berbuat begitu…janganlah terjerumus dengan kesilapan yg saya lakukan…pasti anda akan menyesal tak sudah….

Terima kasih ustaz….doakan saya…….


sedih tak ?

bile baca , ZAPPP !! tetibe air mata meleleh..ya Allah




Rasa sedih dan Sebak bila baca, nampak betapa insaf nya hamba Allah ni..tambahan pula lagu yg telah ditujukan isterinya itu bila dengar bertambah sebak…..dengarkanlah senikatanya…….tapi tak boleh upload lagu tu dibawah copyright....tajuknya now and forever by richard mark.
SEMOGA ALLAH MEMUDAHKAN SEGALA URUSAN HAMBA INI..Amiin


P/s : kita cuma akan menghargai sesuatu bila kita dah kehilangannya..hargailah ia sementara masih ada, semoga roh isterinya ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman, sungguh berbahagia penduduk langit menyambut kehadiran isteri solehah sepertinya..Semoga si suami itu mendapat ketenangan sakinah yang ia cari selepas ini..amiin ya Rabbi.. :)



MEN OUT THERE, PLEASE BE NICE TO YOUR WIVES.
* kau pabila sudah menikah, kau wajib melayan isterimu dengan baik walau cinta tak berputik.


#copy paste

Salam wbt


Thursday, December 22, 2011

Kancil Vs Van

Assalamualaikum wbt

today i got new experience which i never ever thought about to happened..
fuihhhhh

Kancil Vs Van ?
what does it mean ? HAHA kancil main lawan lawan ngan Van ke ?
# okay kidding

err tadi aku eksiden .. whoaa
glemer betul aku bile terbabit dengan langgar langgar ni..
but ofcourse this is absolutely not my fault.

the story began somekind like this :_

around 2 pm aku bawak kancil and on the way to library Shah Alam kt sec13 tuh..
niat aku nak pegi library sebab nak bawak budak budak ni ha berjalan..
dorang nak sgt pg library
tadaaaaa ~~!

[ bahagia sebelum eksiden ]


this eksiden happen kt area kedai section 23..
while im driving, i saw 1 van were reverve the parking..and the van was entered the opposite way..
paham tak ? okay bi terabur tapi takpa. practise make perfect.

okay continue, van tu die undur tapi die tak undur bebetul..die undur tapi masuk jalan bertentangan dengan jalan sebenar..well, time tu pulak aku ingat die nak bagi jalan sebab aku di jalan yang benar, manakala die pulak tak reti undur kereta sampai masuk lorong bertentangan..time aku dah dekat ngan die aku pon bawak slow..kot kot die nak masuk balek kat jalan yang betul..but still, die tak berganjak..entah ape si driver buat kt dalam van aku pn tak tau..
tengah2 aku lintas tetibe van tu die gerak laju je ke depan..
pastu BUMMM !! tekejot aku..die langgar aku ? biar betul ?

aku pon hape lagi, terus mebulatkan mata pandang driber van tu sambil tangan aku buat signal supaya die stop..die pon paham. trus bawak kete benti depan keta aku..

as she stopped the van, aku pn trus kuar keta..then suruh anak buah aku kunci kete dr dalam..
kot kot tgh gabra tu ade pulak orang nak merompak..aku tengok ape yang die langgar..
mak OIII, kemek ?!dah kemek, calar abes pulak tu..
weh gabra abes da time tu..aku guna kete orang kot..hishh

driber van tu pon kuar, die kata
" adikk, kenapa adik lalu tadi ? "

dalam hati " laaaa, india rupanya haihhh, naseb baik perempuan "

then aku tanya dengan confident dan sedikit lantang " you ada tengok side mirror tak tadi ? "

die kata sambil tergagap " i , i, i tengokk laa "

aku jawab " kalau you tengok, kete i takkan jadi macam ni " sambil tunjuk kemik kat sisi pintu depan.

the die diam, dah tak tau nak ckp apa kot..die kata
" okay lah, you pigi buat police report, nanti biar insurance bayar you "
adoihh senang gile die cakap, aku rase macam nak nangis tengok kete kancil tu..

mm, then aku call kak ina, abgpis n mak..sume tak angkat..ade meeting laa..taklimat laa..
so " aku kene settle sorang la ni ? " pehhhhhhh ~

then aku mintak no phone die, no plate..n aku mintak IC die skali..
aku tanya die nak settle cmne ? settle luar atau polis ?
die kata, suruh report okay no hal .
then settle bab tu..
aku pon continue perjalanan pegi library dengan kereta kemik HUAHAHAHA
along, (anak buah) ask me :
" acu, acu tak malu ke sebab bawak kereta kemik ?"
dalam hati aku .'siot punye budak'
aku jawab " tak lah, buat ape acu nak malu..haha , along malu ke ? "
" a'a, along malu la sebab keta kemik "
" kalau malu jom kita balek ? "
bebudak ni kata " taknak lah acu, nak pg library.. "

[ cecehh habes khusyuk la tu ?]
<< along >> angah << acik >> 

[ otw pulanggg ]

after maghrib i went to police station to make a report..siap kene jumpa sarjan la bagai..untuk bagi keterangan yang lebih detail.
aku yang kene jumpa sarjan, akak aku pulak yang nervous to death..siap nak pg toilet. haha kelakar..
then aku pun bagi keterangan..ingat sarjan tu garang, muka nak ketat je..
skali dah habis explain, ade sembang sembang sikit then die ade buat lawak..
tp aku lupe, haishh.

pastu sarjan tanya aku blaja mane, aku jawab " melaka "
" melaka kat mana ? " aku jawab " durian daun "
" ohh tu kampung saya tu, sambil gelak HAHAHHA "
habes goyang misayy die, comelll kuikuii
while he's writing the report, sempat lagi die cerita pasal pengalaman die jd polis..
aku dengar dengan tekun walau tak paham mana. well, bagus jd pendengar aku ni :)

bile die dah habes cite..then aku tanye,
" kalau kes mcm ni consider salah saya ke ? "
" kau ni, kalau macam ni bukan salah kau. ni bukan kes pasal undur parking ke apa..tapi gagal mengawal kenderaan dengan baik " jadi consider salah india tu "

okay, pakcik sarjan memang TERBAIKKK !
gila sempoi, siap ber " kau saya " ehh..haha
bile aku kuar dr bilik sarjan, aku senyum..orang yang tgh tunggu kt balai tu pun buat muka pelik.
muehehe, biarlah jadi rahsia antara aku dan sarjan dan pembaca beh-LOG ni kuikuiii

settled ! Alhamdulillah, so far dipermudahkan Allah.
Alhamdulillah juga Allah beri nafas lagi untuk aku jadi hamba yang bertaqwa iAllah.
n Alhamdulillah juga sebab anak buah aku semua selamat, takde injured pape pon..
siap bole ketawa lagi sebab eksiden..haha

and this is my first time went to balai polis. dan kes tu melibatkan aku sendiri..
pengalaman beb, pengalaman yang mendewasakan diri yang lemah ini..
yelah, bab langgar, bab nak handle ngan driber van tu..n sekali jugak ngan police report.
All is by myself, cuma time pg balai polis, kakda n kakina n abang piz hantar.

to Kak Ina & Abang Piz..esya mintakk maaf ><
tak pasal2 jd cmni..
" tapi bukan salah esyaaa " haha
#okay joke ! ni kira satu cubaan dan pengalaman untuk diri yang lemah ni..
lepas ni esya promise akan bawak lebih berhati hati, YA !!!

nak tengok kete nye > ni ha ~



truk ? ke tak teruk ? papepon, ia telah mencacatkan kereta comel yang bernama kancil ini..


nasihat aku :_

kalau korang terlibat dalam pape kemalangan, tak kira korang bersalah atau tak..
jangan lari, be matured..berhenti kejap..
tapi kalau mangsa hanya seorang perempuan dan pelaku ade ramai lelaki "BEWARE "

then bawak berbincang baik baik..tanya kenapa bole cuai ni ? buat lah muka sikit..
kalaupun kau kaya, kau mampu nak repair kerosakan, jangan mudah ambil enteng benda2 mcmni..
takut orang lain pulak jadi mangsa kecuaian si pemandu yang lalai tu..
so..kau tanya die..nak settle macam mana? settle sendiri atau using police ?

then amik no phone, no plate dan tak lupa IC
no phone you call instant and make sure thats the exact his/her phone number.
kalau bab IC, even if orang tu dok sebok sebut ni number IC i..
" 512839-21- bla bla blaa" 
kau potong then cakap " bak sini iC kau, aku nak tengok "
then kau salin sendiri iC die..kadang kadang bole je die duk reka nombor2 penting tersebut.
jadi, AWAS ! 

#ceceyyy shaa, kau baru skali eksiden nak eksion !! 
tak, bukan aku nak eksion, kang jadi kat kau tau laaa cne !
nak amik, amikk..tak nak dah . Settle. mudah bukan ?

okay, buat masa ni tu je kot yang mampu aku celoteh..
ni coretan kisah benar bukan dibuat buat.

sekian daripada saya, 
berita dari Siti Aishah Safiee

Salam wbt


Wednesday, December 21, 2011

Bersenamlah wahai kawan, makcik, dan pakcik.

Hi, dan Assalamualaikum semua :)

mula mula, kene senyum sebab bila awak awak semua buka blog saya,
awak awak semua kene tukar mood.

i dont care before you got hurt by someone then tetibe bukak bloq saya awak awak semua nak continue emo..
no no, Put them aside and Senyum ! tak perlu kata apa apa , ahaks
#okay merepek

you see the title ? tajuk kita hari ni bersenam.

ya Allah, pada zaman moden ni bukan main ramai lagi yang tak pentingkan kesihatan.
patutnya, bila zaman moden, orang akan lebih tingkatkan kualiti kesihatan memandangkan banyak yang sedia maklum tentang implikasi tidak menjaga kesihatan dengan baik.

kalau dulu, boleh consider sebab teknologi kita sangatlah tak maju. bukan TAK, tapi KURANG MAJU.
sekarang ? macam macam teknologi dah ada dan diperbaharui..tapi yang peliknya, dulu walau teknologi tak secanggih kini, mereka masih mampu menjaga kesihatan dengan baik.

ini adalah kerana faktor mentaliti yang berbeza.

tapi sekarang..mentaliti orang dahulu dan sekarang dah berbeza kerana faktor perubahan zaman..
actually, we can get lots of informations through internet, phone dan macam macam lagi..
artikel kesihatan punya lah banyak, majalah , surat khabar, tv..
banyak kan ? kita je yang tak sedar. tup tap tup tap, jatuh sakit.
kan susah ? sape susah ? diri sendiri jugak kan ?

so, better dari awal kita jaga kesihatan.
apa orang kata ?

' prevention is better than cure '

faktor utama idea menge'post' entry untuk kali ini adalah kerana :_

lately aku berjogging kt tasik di Shah Alam..entah kenapa baru sekarang terpikir nak post sedangkan dah lama da fikir nak tulis di blog..Maaf..
mm, almost everyday juga aku jogg..
kadang kadang dengan Hawa n Amalina..kadang kadang sorang.
tp pagi tadi i bring along my nephews..

ni ha budak nye ~


[ along angah acik dan adik ]

so aku pon jogging la dengan budak2 ni, seronok :)
disebabkan today is weekday so there's just a few yang keluar berjogging.
tapi kalau jogg weekend pun tak jauh beza, cuma ramai budak main kt playground..
kalau yang jog..mostly i saw chinese people. they came along with their family. 
nampak sangat bahagia dari besar sampai kecik berderet berlari. comel :)

orang melayu aku jarang jumpe, kalau ade pun orang muda.
abang abang kakak dan adik adik..yang tua sikit aku jarang jumpe..

so dapat dilihat disini bahawa orang melayu memang kurang menjaga kesihatan.
you can say that i judge people only by seeing this way ?
NO, theres a lot of evidences shows that Malay people dont care much in their health..
tak caya cube try pg tanya doktor, jumlah pesakit yang obesiti pon Melayu lagi ramai compared to other nations. betul tak ? 
bile makan memang tak ingat dunia, sampai diabetes bagai..tak boleh macam ni.

bile makan kene control. PERLU CONTROL.
jangan nak pelahap sume, tapi bile makan depan boypren girlpren bukan main lagi ehh..sikit semacam.

now let see kalau tanya kenapa tak bersenam ? 
orang kata sebab takde masa ? betul ke? berapa sangat lah it tooks for exercises ?15 - 30minutes je dah cukup..dari on9 dari pagi ke petang tak henti2..
orang kata sebab leceh nak pagi tasik, are you sure ? kat dalam rumah pun boleh ape buat senaman ala ala jogging..such as skipping, kawan aku si HAWA tu selalu je buat..

kau jangan banyak songeh, kalau nak seribu daya, tak nak seribu dalih..

kite orang melayu kene ada kesedaran.
sape lagi nak tolong kalau bukan bermula dari diri sendiri ?
perhaps kalau taknak jogging sekalipun, boleh bersenam cara lain..
tapi aku tengok, mentaliti orang melayu ni pelik sikit, ntah apa yang pelik aku pun tak tau..

okay takpa, sama sama kita buat perubahan..
mane yang jarang bersenam tu, cube try once per week..then improved twice a week..
then try buat hari hari, selamat mencuba :)

Maaf untuk segala kekhilafan diri yang lemah ini..
Semoga bermanfaat untuk semua..

As conclude, Bersenamlah untuk Kesihatan & Kebahagiaan diri sendiri, tidak lupa juga buat orang yang tersayang :)

Salam wbt.


Tuesday, December 20, 2011

Makk ! i LOVE you !



err nampak title sure dah faham utk sape :)

umm, i just finished helping my mom at the kitchen..
die nak buat kuih gelang, this late of the night, sanggup mak ?
ya Allah, dengan muka penat n ngantuk nye.

she dont even ask for my attention nor my help, 
die pg dapur senyap senyap n uli tepung and ubi keledek sorang sorang,

mak ni, ishh 

sedih, walau mak penat tp still nak buat kuih,
ayah yang suruh, ayah nak makan kuih gelang tu..
so walau mak penat cmne skali pun, mak still pg dapur terus uli tepung..
tapi bukan nak goreng malam ni pon, just siapkan je.
sbb mak kate kalau buat esok, takut ubi tu mcm rasa lain..

aku ni plk lembap gile timing nak pg dapur utk basuh tangan, hishh ~!!
last min baru tolong, sbb br tau mak kat dapur buat kuih..SORRY makk ..

mak, YOU ARE MY IDOL !
nanti kawen nak jadi macam mak eh eh ? 
yang sangat taat pada suami, 
tersentuh tgh cara mak tadi, sungguh !
ni bkn kali pertama, tp berulang kali mak selalu buat something yang aku rse sngt tersentuh utk ayah.

bagus nye makk :) nak jd macam mak :)

patut lah ayah happy je dengan mak, hehe :)
sayang mak ayah, sangat !
Ya Allah, aku bersyukur, sungguh bersyukur kerana mengurniakan ibu dan bapa yang sangat aku hormoti dan yang aku cintai. Terima Kasih Allah.

Selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad Saw.



وَاخْفِضْ لَهُمَا جَنَاحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَقُل رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا
"Dan rendahkanlah dirimu kepada kedua-duanya kerana belas kasihan dan kasih sayangmu dan doakanlah: Wahai Tuhanku! Kasihanilah mereka berdua sebagaimana mereka memelihara dan mendidikku ketika kecil


dan benarlah sesungguhnya syurga itu di bawah tapak kaki ibu .

Sunday, December 18, 2011

Hi , ehehheehehe

First : Assalamualaikum wbt

Second : hehe sorry bro lama tak update ^^ 
[ senyum tak bersalah ]

okay, semua sihat ? mesti sihat kan kan ? :)

aloloo, kenapa tu ? jangan nangeg !rindu sangat keh ? aloloo aloooo buruk nye muke die HAHA

briefing ja tu, tak lawak ke ? heshh kalau tak lawak sekalipun, gelak la wey, tua kang baru tau ;P

kui kuiii amacam bulan disember 2011 ? best ?lagi lagi budak skola, 
bukan main lagiii na~ cuti, kelua sokmo la kan ?
amboiii kelua kelua jugak, jangan lupe diri dah ,,

ni update bloq pon sebab disuruh oleh cik khiah, HAHA
ye lerrr, ore nak update la ni ..

btw today i ve learnt something new, haha
belajau cmne nak pegi Jalan TAR dengan menaiki tren, okay kelakar ?
tak kan tak kan ? heh

ore baru belajar la bro, sbelum ni pg ngn parent atau mak ayah nek kete..
tak pnah dibenarkan keluar dgn kawan. 
kalau nak keluar area shah alam, pegi balek dengan ayah atau abang atau kakak, sigh~

tapi tu dulu, b4 Spm, skrg nampak nye mak ayah dah kasi berdikari,
nak drive pg mane mane pon dah tak mara, they already trust me. Alhamdulillah
kalau dulu bkn tak caye, just they are too trammel on me.
orang kate ape ? aku ni macam 'katak bawah tempurung'
boleh kata banyak benda aku tak tau pasal mende2 latest ni..
so skrg tgh belajar sikit sikit psl dunia, try jalan n berdikari..
pegi balek sendiri, tak cukup duit tak payah beli..
ha, nampak matang kan ? HAHAHAHA
*sikit la

hm, td pegi jalan TAR dengan hawaaaa..
she used to be my instructor. haha 
instead of being my instructor, she also used to be my advisor.
haa, banyak kan tugas die ? hesshhh she s great !
berjalan berdua dari shah alam ke kuala lumpur.
satu benda baru untuk diri yang lemah ini, 

quotes yang paling sesuai untuk hari ini >> 
feels so great, dapat habis duit


HAHAHAHAHAHA, 
but im Happy though, syukran jazilan to Hawa for always be there for me :)
Kamsahamnida * Thank You <3

muehehehehehe bye 
:) 


 

Wednesday, October 12, 2011

Dikir Barat oleh perempuan melayu melaka

assalamualaikum.
huahuahuaaaa, hi sume sume
lame dh tak update beh-LOG ni.
maklum lerr 'i BUZYYY'

dengan assingmnent yg gedabak punye banyak..
memenuhkan ruang bilek..haihh~
tapi takpa, sume tuh da berlalu..
skangg ni nak focus dengan amali untuk exam.
once if failed the amali, sume exam takle amik weyy.

sob sobb.. ni yang nak scarry ni :(

okay skang nak cite pasai Dikir Barat..
haha, class aisha terlibat dengan Malam Kebudayaan ..
kami di request untuk membuat persembahan dikir barat..
total yang masuk 21 orang gitu termasuk 2 orang tukang karut dan 4 orang tukang musician.
yeahh im the one yg pegang alat music.
ak main alat kerincing weyy, comel kot.
hihi puji dri sendiri sudahh :P
okay takpa takpa, lecturer Kelab Kebudayaan kami kata kalau kami perform abes2san nanti die bagi banyak markah. hehe


so lepas da settle dikir barat hari tu, ktorg nampk laa betapa puas nya hati cikgu..
dengan mukaa die yang senyum leboo..
awww, choo chuweett..
okay ni sedikit gambar yg boleh di 'sharing is caring..'
:)


[ sebahagian daripada ahli kami ]

sorry la,, gamba tak brape clearr.. k tu je..
salam :)

Friday, September 23, 2011

Selamat Jalan Nadia Athirah

Salam wbt,

hari ni saya sangat sedih memandangkan seorang lagi sahabat saya, Nadia Athirah Bt Mohd Rushdi berangkat ke bumi anbiya'.

'Kegembiraan dalam Kesedihan'
itu ungkapan paling tepat di sejenak waktu ini..
aku Happy sebab Nadia akan melangkah jauh untuk mengejar cita-cita.
dan sedih sebab die takde kt depan mata,

Nadia boleh kata sahabat paling rapat selain Hawa, Amalina dan Aimi..
banyak benda ak share dgn die, masalah peribadi dan segala2nya..
lepas ni kalau cuti sem tak bole hangout dgn diee, huhuu :(
die baru grak tadi..kul 11.30pm n smpat ckp dgn die sblm die on boarding.

Ya Allah, kau tabahkan hatiku..
walaupun ak tak dapat belajar di bumi anbiya' bsama sahabat2 lain,
mungkin ini adalah yang terbaik bagiku, belajar menjadi seorang guru,

ya Allah, selamatkanlah dan rahmatilah perjalanan sahabat ku dan keluarganya yang turut mengiringinya ya Allah.
Berikan kesihatan dan Kesejahteraan baginya.
aku sayang padanya ya Allah, permudahkanlah segala urusannya.
kekalkan ukhuwah kami, biar utuh sehingga ke akhir hayat kami ya Allah.

Amiin ya rabbal 'alamin.









i missed you already.
take care there ! <3

Saturday, August 20, 2011

Rebut peluang pengampunan di malam Lailatul Qadar




Dato' Dr Haron Din

Ramadan adalah bulan yang terbaik, penghulu segala bulan yang sama dengan hari Jumaat, penghulu segala hari.

Ia merupakan anugerah Allah kepada insan muslim agar mengambil kesempatan daripada kedatangan Ramadan dengan memperbanyakkan kerja taat kepada Allah untuk memperolehi anugerah tambahan-Nya atau bonus agung-Nya dengan menjanjikan Lailatul Qadar yang biasanya akan jatuh pada salah satu daripada 10 malam terakhir.

Mungkin inilah yang disebut oleh junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w dalam satu hadis yang bermaksud: Alangkah hairannya, bagi orang yang dianugerahkan umur sehingga selesai satu Ramadan tiba-tiba ia tidak mendapat keampunan daripada Allah SWT.

keampunan itu merupakan satu anugerah yang dijanjikan kepada orang yang benar-benar menjadikan Ramadan sebagai bulan ibadah khusus kerana Allah. Di samping mengharapkan keampunan.

Nabi juga pernah sebut dalam hadis: "sesiapa yang berpuasa Ramadan dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala Allah, maka akan diampunkan segala dosa-dosanya."

Lebih khusus daripada itu, kita lihat kepada tarbiyah yang ditarbiyah Rasulullah kepada umatnya menerusi satu hadis sahih.

Daripada Aishah r.a dengan pesannya,"wahai Aishah, sekiranya kamu ditemukan Allah dengan malam Qadar, maka perbanyakkan doa memohon kepada Allah yang ditentukan perkara yang hendak dicapai dalam doa itu ialah : Ya Allah ! Kamulah Tuhan yang Maha Pengampun lagi Maha Mulia, Ampunkanlah dosa saya."

Tarbiyah yang dimaksudkan itu dengan meletakkan pengharapan yang begitu tinggi, agar kesalahan, ketelanjuran atau kesengajaan, Allah akan terima pengampunannya pada 10 malam akhir Ramadan, akan diampunkan dosa.

Jelas kelihatan bahawa yang amat perlu dipohon kepada Allah ialah penghapusan dosa dan bukan kemanfatan duniawi seperti memohon kekayaan, kemenangan menghadapi musuh, kehebatan dalam kerjaya atau apa sahaja yang namanya hambatan dunia. Semuanya itu tidak penting berbanding dengan keampunan dosa.

Kerana jika diamati akan ternampak kehebatan pencapaian manusia dalam kehidupan ini bukannya kejayaan bersifat sementara.Kehebatan yang agak sementara, akan tetapi kehebatan Allah dengan penghapusan dosa adalah suatu impian dan pencapaian yang begitu tinggi kerana itulah maka fokus utama setiap muslim ialah hari-hari akhir 10 malam ini.

Menjadi satu fokus ke arah meletakkan nilai diri insan yang semata-mata untuk mendapat keredaan Allah. Sekiranya matlamat keredaan Allah itu sudah dicapai, maka tercapailah kemuncak daripada tujuan sebenar manusia ini diciptakan Allah yang akhirnya kepada Allah sahaja tumpuan hidup semua makhluk bagi mendapat reda Allah.

Janji-janji Allah pada hamba-Nya

Ramadan juga merupakan bulan muhasabah untuk kita melihat sekadar mana daya juang kita dalam menangani cabaran penghidupan khususnya cabaran untuk menanggung dan menyempurnakan amanah Allah yang telah dipikulkan ke atas mereka suatu tugas untuk martabatkan agama Allah melainkan dengan usaha berterusan mengharungi suatu perjuangan menentang segala halangan bagi meletakkan kegemilangan Islam di tengah penghidupan yang semakin mencabar.

Lebih-lebih lagi di hari-hari yang sedang kita lalui ini. Di mana umat Islam seolah-olah dijadikan mangsa kepada kegelojohan musuh-musuh Islam yang dari dulu mencari peluang untuk mengganyang umat Islam.

Suasana akhir-akhir ini, selepas tragedi 11 September 2001 seolah-olah menghalalkan untuk mengambil apa sahaja tindakan ke arah pengganyang umat ini dan sekaligus hendak membenarkan Islam itu dari terus wujud di maya pada ini.

Tetapi yakinilah wahai saudara yang seagama denganku bahawa Allah telah menjanjikan suatu 'madah' yang akan menjadi perangsang untuk pejuang-pejuang Islam khasnya di akhir-akhir Ramadan dengan ayat Allah yang bermaksud : "mereka itu musuh-musuh kamu hendak menghapuskan cahaya Allah, agama Islam dengan pelbagai usaha mereka tetapi Allah tidak membiarkan mereka berbuat demikian, dan Dia (Allah) akan menyempurnakan agama kamu dan memenangkan meskipun dibenci oleh orang-orang musyrikin."

Janji-janji seperti ini jelas diterangkan dalam al-quran seperti dalam surah Annur ayat 55 yang mafhumnya : " Allah berjanji dengan kamu yang beriman denganNya. akan diangkat mereka menjadi khalifah (pemerintah) seperti mana Allah telah mengangkat angkatan-angkatan sebelum daripada angkatanmu pemerintah bumi Allah dan pada ketika itu segala perkara huru hara yang berlaku akan digantikan dengan keamanan yang sebenar. Kamu menyembah Allah tanpa menyekutuiNya. Dan sesiapa yang tidak percaya dengan janji sedemikian itu, mereka itu ialah orang-orang yang fasiq."

Oleh itu, maka Ramadan yang bakal tinggalkan kita ini amat berguna lagi kalau diisinya dengan pengorbanan harta benda bagi membantu perjuangan sebagaimana lambang kewajipan fitrah yang diwajibkan kepada setiap individu yang hidup sepanjang Ramadan hingga mencecah menemui awal Syawal.

Pun demikian keseluruhan umat Islam mengeluarkan kewajipan fitrah mereka pada beberapa hari terakhir Ramadan. Hampir berlaku orang yang semata-mata sengaja tidak tunggu kedatangan syawal barulah hendak menunaikan kewajipan zakat fitrah.

Amalan mengawali membayar zakat fitrah adalah petunjuk kepada wujudnya ibadah 'maliyyah' walaupun sedikit tetapi seboleh-bolehnya pengorbanan harta ini dibuat sebanyak yang mungkin bagi mengejar ganjaran yang sebanyak mungkin, lebih-lebih lagi jika sekiranya pengorbanan harta itu dilakukan pada malam Qadar atau setidak-tidaknya berlaku dalam bulan Ramadan.

Maka semuanya itu menyaksikan kita tergolong dalam golongan hamba-hamba Allah yang cukup beruntung memanafaatkan kedatangan Ramadan dengan amal-amal yang berguna untuk diri kita khususnya di saat kita menemui Allah di hari akhirat nanti.
 
 
# copypaste

Thursday, August 11, 2011

Aimi Amiruddin aka kimmy aka mimi aka kim aka...haha


assalamualaikum, pengumuman ..
hari ini adalah hari kelahiran utk sahabat saya iaitu ...
tett, aku dh tulis kan kat atas tu ? so toksey tau dah. haha
joke ~


kimmy,

Happy Birthday !!

<3 semoga panjang umur,
<3 murah rezeki,
<3 jadi anak solehah,
<3 success dunia akhirat.

sorry la, setiap tahun awk dengar mende same je kuar utk wish awk..
wakaka, but..i likeeee :D

kimmy, for time being kte berjauhan, jangan dilupakan sahabatmu di sini.
cewahhh, nanti dpt banyok presents..jgn lupa akan manusia yang menaip coretan kisah ini..
hehe, i miss you la kimmy..
bile awk nak bagi kte merasa awk drive ?
lesen dh ade, excident dah penah..tapi kte ni tak penah2 lagi awk jemput bawak jalan :P
haha tak lah, gurau..
tape2, take your time ye Mimi Miruddin :)

oh lupe..sorry tak dapat wish kat depan depan haha.
nak wat cne..dh time birthday awk time ktorg sume tak balek..
adoiii, sorry ye.

nanti kte hangouts tau tau ? rindu korang :(
err, hw i wish you guys could stay with me right now..
waaaaa..hipertension sudaa di sini..
haha, banyak nak cerita..and kite banyak nak dengar awak berceritaaa.

k, la mi..otak kosong. tak tau nak cite ape lg . hehe
take care awk.
love you more and more.
miss you choo choo much my mechanic <3

haha mechanic basikal :D

 tengok tu,,kalau die becerite memang cenggitu :P

although macam blurr, bt still saya nak letak.
miss you guys, sangat sangat <3








Saturday, July 30, 2011

Home Sweet Home (:

alhamdulillah, bersyukur saya ke hadrat Illahi kerana dengan limpah dan Kurnia-Nya dapat saya pulang ke rumah dan bertemu dengan keluarga tersayang :)

sangat seghonok dapat balek..
rindu gile kt mak ayah n lain2..

nak kongsi sumthing..
gini, a week b4 aku balek, ak text my mom..

aku  : bu, suddenly esya rindu nk makan tomyam n bubur jagung mak :(
mon : nanti time balik iAllah.

hehe sweet kan walau aku tau tak la sweet sngt. :/
bt fr me dah cukup shuweet you know ? :D
okay sambung cerite, aku amik bas melaka-shah alam pkul 2pm
smpai around 4.15 gitu..
ayah da standby kt bus-stop kul 3.30 lg..sian ayah..
sorry ye ayah sbb lambat.

bile kate sorry kt ayah sbb lambat, ayah jwb..
'takpe, bukan esya yg lambat, bas yg lambat.
haha aku pon gelak. ^^

smpai2 rumah trus peluk budak2 kecik. rinduuu wooo
and berita baik..
anak buah aku kenal aku..HAHA
actually im just afraid dh 3 mggu tak balek rumah, Ainur Fatin Jannah lupe kt acu ni yg molek ni.
heh~

lepas puas sayang dorang, ak pon trus p dapoq.
skali bukak tudung saji..dah sedie bubur jagung.

aku pon, 'WOW'

terus jerit, bikkkk sape buat bubur ?
bibik kate mak buat.
aku pon melompat la, yeyeyeyyeye, gile macam budak2..
haha

malam tu senanye family aku buat mkn2 siket, kire abgcik, abglong kak ina sume turun ruma mak.
lepas mak n kakina balek keje..
dorang pon masak lg..
mak buat tomyam, kakina buat ayam masak meraa.

ya Allah, rse cm nak nanges..
lepas tu kan ? hati aku ni memang dh terdetik nak beli Secret Recipe..
ttbe kakda balek bawak cake indulgent.
mak oi..rezeki weyy.

alhmdulillah, time aku balek ni sume mende yg aku nak mkn dah terhidang betul2 malam lepas aku balek tu.
syukur, terima kasih ya Allah.
i LOVE you ya Allah :)

oh lupe, skrg ni tgh blajaq nak buat ayam masak mera.
haha penat mintak petua mak n kakina.
blajaq ni pn sbb ade org request.
okay i'll make it fr you, special punyaa :)
iAllah. kalau tak dpt tahun ni, tahun depan ye ?
HAHA

orait till here, Assalamualaikum

Friday, July 22, 2011

malang ada bau ~

pelik sungguh titele kan kan ?
ah lantok ler..

hr ni hari jumaat. and hari ni hari agak bahagia bg aku sbb x bnyk class.
tp kan ..tp..
walau tak bnyk class tp asgmnt dh banyok.
plus td time ade actvt seni dan kebudayaan..
tgh2 jalan tetibe aku jatuh.
adoiii, saket wey. ak dah malu..
tkt ade yg TERperasan..
bt thanks la kan tade yg perasan..
err lantai ctu licin kot..tu lah jalan nak pantas je..kan dah kene ~!

heheheeee ..

dah jatuh tu..mak oii saket die toksey cite la..
gedebukkk jatuh cm cempedak basi.
lepas beberapa minit terduduk dan tidak berganjak dari tmpt asal..kwn aku tegoq.

'aisha, knp kau duduk citu ? kotor laa'

aku mampu sengeh je, ade ke die kate cmtu ?
haha lawok je.
up until tau still rse saket nye. terus lebam kot..
plus lutut ni cm terseliuh la pulok..
time solat br terasa saketnye.
haihh, Ya Allah..sembuhkan la sakit ku ini..
kt ipg ni kne pkai kaki je..klu saket abeh laaa aku :(

err, tu je kot nak citee..
oh lupe..mlm ni ktorg dijemput utk memeriahkan Forum Perdana kt melaka.
Yeayyyy ! akhirnya dapat kua ipg..
:D

dan, esok sabtu.. cuti yeyyyyeee !!
bole la merehatkan minda

mesti korang malas nak bace pnjg2 kn ?
yelerr aku nak stop laa ni. haha
k takecre awk awk sekalian.

as salam :)

Wednesday, July 20, 2011

duhai assignment ~

as salam,
la ni kat bilik makmal ict..
lecturer takda..tp beliau meninggalkan kami sehelai kertas yang bertajuk
' Kerja Khusus Ict '.
waduh waduh..
assgmnt lain tak siap lg..dapat pulak yang baru..
haha

plus, oleh kerana lecturer takde..kami sume buat class mcm rumah sendiri..
kepoh gile wey. haha

mm, ape lg nak cakap ?
oh nk bitau yang..
rimdunyeee rumah :(
bile nak balek ni ?

k.laaa till here..
doakan kesejahteraan saya dan yg lain :)

take care..
bye ! ~

Wednesday, July 6, 2011

hi~!

err errrr sorry ceq tak tau nak update pa..
oh lupe nak bitau..
skrg ni kt bilik kuliahh..
bt unfortunately tak bole bkk facebook and sume laman sosial lain.
sedeyy wey.

so aku pon bukak lerr blog yg dh lama tak update ni.
pagi td ktorang kne lari kt balapan..
6 round kot, omg omg !
and aku mencatatkan masa selama 18.01 min utk menghabiskan nya,
sangat penat okay.

lecturer sini pulak soh target 12min utk 6pusingan..
HAHA
memang best, sokay..
nanti setiap petang aku practise.

chaiyok aisha !!

till here bubbyeeee

Sunday, June 19, 2011

my Cik Khiah Kembong :)

warkah buat sahabat tercinta  <3 

SURPRISE !!!!  tekejut tak ?tekejut tak ?
* padahal tak surprise langsung..:P

[ in the name of Allah..Most Gracious and Most Merciful ]

 Assalamualaikum wbt.

hi Hawa, sehat tak ? hehhe
this time, whenever you read my blog..kte dh takde kt cni..
cewahh macam nak pegi OBECHEEE *oversea je bunyi..
padahal nak pg Melaka je ye.
ah tak kire !

Hawa, err errr

~ Happy Birthday ~

* sekali laa ade bunyi2 belon letop, bunyi wisel yg macam rambut bile ditiup dan sebagainya. HAHA

> wish you all the best in what ever you do.
> semoga panjang umur,
> murah rezeki,
> dapat umur yg berkat,
> kesihatan yg baik,

and most important..

> semoga awak dapat ape yg dihajati <3
i'll always pray the best fr you, and sume kwn2 kte.

err, surely kte orang yg ke berapaaa tah yg wish..since 'budak tu' dh wish time kt maahad lg :P hehe

hawa, Sorry fr the present.
tu jee yg mampu kte bagi.

well fr the first time i bought something fr someone i love with my very own money :)
tu duit kerja kita okay, bkn duit mak n pakk kita  ^^
HAHA 
dulu teringat yg awk nak cr barang cmtu..
but somehow your granny kate corak kain pelekat.
wakaka thats funny but cute :D

Hawaaaa, thanks fr being my friend.
no, my BEST best friend !
that no one can describe what bestt friend means to me..

im so grateful yg at first masuk skola 18..
awk benci kte..and for return,
skrg you re so special to me.

kte tak kan pnah lupe ape yg awk pnah bagi.
sorry im not good in words.
tp everything yg kte dpt skrg..
some of that is from you.

one of that is,
my result..
Hawa kite tak kan dapat result cm tu without awk.
math kte tak kan A- kalau awk tak latih kite.
BAT kte tak kan lulus kalau awk tak ajar kte.. 
and also, about Vantage..and more..
see, everything is because of you..
and ofcorse bcz of Allah..

sorry suddenly rse cm sedeh :(
eleh, hawa..awk nak nangis la tuu..
eeeyyyy malu sikit ye, nanti orang nampak :P
alolooo dh meraa da mate die :P
hehhe
emm, Cik Khiah..
i just want yoy to know that..
im really grateful to know you..
the reason that i moved to Smks18..maybe bcz of you also..
Allah nk suruh kte jmpe awk :)

Hawaaa thanks fr everythingg, and sorry i coudnt celebrate your birthday..
make sure awk Happy on ur birthday, and the day onwards.

i love you with all my heart and soul.
ukhuwah fillah, mudah2an kte sume diredhai Allah.

amboi panjang nye aisha tulis..
sorry laa, malu la kalau nak ckp cemni kt depan2..
nanti tak bole focus sbb hawa asyik nak nangis je :P

k la..tu je kot.

lg skali..

HAPPYYYY BIRTHDAYYYYY

HAWA NAKHIAH RAMAN
A.K.A  

CIK KHIAH KEMBONG

A.K.A

CIK MISAEEEE

hehhe

love you, :)

ws.


maktab~

er errr sorry i dunno how to express my feelings.

but definitely rse sedey tu ade la.
wuuu, esok nak berangkat dah..

well i got Maktab Perguruan Kampus Perempuan Melayu Melaka.
oh demmmm, aku akan dikelilingi oleh gadis gadis Melayu..
HAHA

perkara pertama yg aku risaukan :_

-takut ade lesbiannnn, adooh ~ !

lain :-

-bile kuar dari maktab, im afraid to faced men..
sbb kt sana takde lelaki..so bile kuar dr sane jd pemalu~

ee geli aku nak malu2 ni. HAHA mudah2an tak jd pape la kn kt cne..

next :_

-takut nanti HOMESICKKK !
hadoi, Melaka pretty jauh kot, confirm mak ayah jarang jenguk..

hmm, tak tau nak kata pa lagi na~

k lah, korang doakan aku tau tau ? :)

nanti rinduu kt mak ayah, family kawan2..and sume sume la :(

take care <3

Friday, June 17, 2011

17th Jun 2011

hari ni anak buah saya genap setahun.

Happy Birthday to :

AINUR FATIN JANNAH

smg jd anak yg solehah ye syg.
dh becaaa die.
i love you, more and moreee !!!

nnti acu nak pg cekolah a.k.a maktab dah..
adik jgn lupe acu tau :)

*taadaaaa, this is my dear. Ainur Fatin Jannah  <3 




[ with my sistah, her umi ]

[ err ...]

[ atuk fatin, aka my beloved dad :) ]





ngeeee, nampak tak gigi 4 batang saya ?
HAHA

Happy One Years old adik.

<3<3<3






Tuesday, June 14, 2011

duit sale hilanggg !!!

erk ?
malang tidak berbau..
hr ni aku tolong sorang kakak ni..jaga butik die.
aku jaga dlm pkul 10am till 10pm,
really tired.

actually, semua berjalan dengan lancar time pg sampai ptg..
around pkul 3.30pm ade custmer dtg n beli baju..
yeahh banyak jugak die beli..
total duit sale kt aku rm108..
i put that money in a locker..tp tak berkunci..

then time waktu solat macam biase aku kuar..
pg solat then balek..
serious time tu lupe gile nak bawak duit sale..
dlm pkul 9pm lebih..abang pnjang..[sorang member yg bekerja kt kedai sebelah datang jmpe aku..]

abg pnjang : sha, ade duit tuko dok ? 5 ringgit singgit singgit..
aisha          : kejap . [sambil mencari]
                   
then aku pn bukak locker tu..
suddenly...

what ?!!!! mane beg tu ??
aku taruk duit tu kt satu beg. bentuk die mcm penselbox..

cari pnye cari..
tgk2 ade kt celah2 baju..
beg tu dh terbukak...
bile bukak dah kosong..

SHA, you are so dead !

err errr sedeh nye aku hari ni :(
aku pn rushing laa pg ATM, nak kuar kan duit pnye psl..
tuk ganti balek.
hadoii..

memang Allah nak uji aku la hr ni..
niat nak tambah duit tuk beli barang maktab..
dh la skang tgh pokai ni..
erk ?
HABIS LAHHH !

tapela, ni mungkin satu pengajaran buat aku,
jgn caye sangat ngn sume orang.
plus ..
jangan CARELESS !

bear in mind sha..

till here. goodnite everyone.