Sunday, December 9, 2012

Daurah.. done for the 3rd week

Assalamualaikum wbt

say Alhamdulillah..thank you Allah..i love you ya Allah
^^

syukur ke hadrat Allah, sebab dah smpai minggu ke 3..
sok masuk minggu ke 4 dah..

sangat cepat masa berlalu..
tak rase pn dh 3 mggu..

n up till now, im still thinking either what im giving to them do really put them to remember Allah..or not ?
afraid that, what im doing now just such a waste.

Allah Allah Allah.. no man. NO...

ni tarbiyah untuk diri sendiri namenye..

kite cume usaha, Allah yang tentunkan samaada usaha kita tu diterima atau tak..

kite cume merancang, tapi perancangan Allah itu melebihi segala sesuatu..

okay..straight to the tittle above

mcm biase, untuk daurah ni..

pepagi solat dhuha, then selawat reramai..pastu LDK dan sebagainya..

ni antara activiti budak menengah..here we goooo






Saturday, November 24, 2012

Daurah . . .done the 1st week.

assalamualaikum wbt

alhamdulillah, bersyukur masih diberi nikmat sihat :)

and very grateful that the 1st week program of daurah was very good indeed..

i and 7 of my friends conduct for student menengah..
about 230 of them..wowwww,,,

and i got 29 orang adekk in my group..hehe
ramai isnt ? tp besttttt :)

antara aktiviti yg dijalankan..



















lastly,, tadaaaaa ..'

this is my new family..my group..nama sumayyah diberi..
hehe adik2 comel 
jangan malas2 belajar mengenal Allah..

semoga Allah permudahkan urusan di hari yang mendatang..
amiin ya Rabb..

Sunday, November 18, 2012

perjuangan bermula

bismillahirrahmanirrahim

esok, bersamaan 19 Nov 2012, saya pikul kembali tanggungjawab yang sekian lama dilepaskan begitu sahaja.

alhamdulillah, i ask Allah to give me an opportunity, and He give me the way..
Alhamdulillah, i am very grateful ya Allah.

all that i need now just May Allah help us..

May Allah bless us..

May Allah give us the easy way to conduct the program..

May Allah let us to do the program without any difficulties..

allthat i hope, insyaAllah..Allah will help

Allahumma Amiin :)

esok, DAURAH SIRI 3 bg tahun 2012 bermula..

esok jugak, sahabat saya..
Hawa Nakhiah, Faris Amran, dan Zulfiqri akan menduduiki STPM..
mudahkan mereka ya Allah..

semoga dipermudahkan segala urusan..

amiin..

and,give me strength ya Allah..

Rabbal'alamin


Thursday, November 15, 2012

getting better

assalamualaikum wbt

sehat ke ?

err felt happy actually. ( tettttt )

one, because ive already recovered from fever plus stomach ache.

last night im really sick. more than 10 times muntah.

im very difficult to get sick..ble datang sakit tu..memang pehhh..

Allah jela tmpat mengadu..cannot slept last night..

then early in the morning my sister sent me to the clinic..
okay doctor bg ubat itu dan ini..

makan2..then alhamdulillah.

sehat sudah. hehe :)

da sehat pe lagi, perangai gumbira tak terhingga datang tak mengira masa..HAHA

thanks to Allah.

daripada Allah sakit itu datang, dan daripada-Nya ku minta kesembuhan.

Amiin ya Allah.

Monday, November 12, 2012

kerna aku seorang penakut

Assalamualaikum..

kaifa khaliki ya ukhti/akhi ?

ana bikhair, alhamdulillah

just look at the tittle, i felt embarassed.

huh.

i wanna go out, open the door..then..
aaaarrhhh !

guess what ?lipas je pon.

Aduh, but i cant bear with it. although m trying hardly.
but still, makhluk Allah yang tu memang power bab2 takut kan aku.

like seriesly.

ok the penakut feeling comes at night.
abang at Mesir called me.

he said : eh, shaa..da start cuti kan ? pegi la belajar masak.
*pehh ayat die makan dalam. macam aku ni tak reti masak. tp memang pon.

I : erk ? haa oke orang try.

Him : ape try2..blaja la ngn mak ke, bik ke..

I : insyaAllah

well, sume pandang senget kat aku bab2 masak ni..
orang duk asrma susah sket nak balek n susah nak masak. hehe
can it be as my reason ? bole terima pakai tak ?
TETTTTTTTTTTTTT .. .. ..

oke, my brother which is abguki really expert bout cooking.
buat cake especially. and i already learnt from him about how to make a Tiramisu..

hehe, n alhamdulillah mum said..

sedapp..pandai esha buat..

pehh. kembang kuncup. akikikii..

oke.

tp tu lah, kalau nak buat pape time malam cm susah sket.
last night my dad ask me to cook something. he went outside with my mum to meet someone.

then i cook nasi goreng, before that..
i seek my old brother at his room..ask him to teman me at dapur.

haha funny. tp alhamdulillah.
die teman until ive finished my cooking..

Allah, cne nak ubah ni ?
kat tempat belajar tu boleh jugak ljd pemberani siket.

insyaAllag lepas ni try utk kuat kan hati dan iman..

proses penghijrahan bermula..

kahkahkah, rse takde motif post gini..
but im just having fun myself.

till here, salam





Sunday, November 11, 2012

let everyone knows

Assalamualaikum ! *sekuat hati !

heee, long time no see bro !


ive just finished my third years of foundation,
next year will be taking degree insyaAllah.

Allah, m afraid of result to come out. hope everythings will be fine.

dont want to repeat any kind of papers because it will take time to study the past subjects while every0ne starts to learn the new subject..

no mannn !! tak moh tak moh..

insyaAllah. everythings gonna be fine.

orait, i knew that now ramai yang tengah cuti isnt ?

suruhan saya :

tolong lah, tolonggggg lah ..find and learn something new.
dont just let ur time being passed without anything inside.

such a waste.

now, JOMMMMMM !!!

cari ilmu.

till here, bye !

oh..frgt to say this..


right 

HAPPY HOLIDAYY GAIS 
hehe, gunakan sebaik mungkin ;)

salam wbt 

Wednesday, September 12, 2012

i wont !

i wont say this, but it does really hurt me.
sorry ya Allah

Monday, June 4, 2012

expect the unexpected

salam wbt
hr ni ad cite best, i learnt something just now..

afta isya' td ayah ajak gi rumah apak nasir merangkap adik ayah..
yang pegi cume ak, mak n ayah je.
then otw kat roundboard sec23, to be suddenly kete mati enjin. like seriously ?
kete auto bole mati enjin ? then ayah kept trying to start again..
but unfortunaly it doesnt work..

ok, kat roundboard kn ? time malam pulak tu so keta takyah kira la banyak nye kan..
sume dah hon, ayah pn dah tkan emergency light..
ayah suruh kuar tolak keta, ak pon dengan gagah nye terus kuar.



tak pikir malu dah, terus tolak keta dr blakang.. walau ramai yg tengok..ak tak kire..takot kot..
kot kot keta bole kena sondol kt blakang..yg ad dalam keta lak mak n ayah..

hish risau aku.

then mak pn kuar, tolong ak tolak. puah suro mak masuk keta tp mak xnak..
then tolak punye tolak..

jeng jenggg, ramai pulak yang benti nak tolong.
aku sangat TERHARUUUUUU..


satu motor stop..then satu motor..patu ade keta pulak stop..
ok tetibe rse bersyukur..
then ak tengok pakaian ak atas bawah,
alhmdulillah tutup aurat. series tak expect mende gini bole jd..
biase kalau kua malam, nak g umah ayah sedara je mmg tak perfect tutup,,means tudung pendek la, x pkai stokin la..tp tetibe malam tu Allah bukak hati pkai tdg lain, n stokin..thanks ya Allah.
takde la ak jd bahan model tolak keta time2 tgh malam bute.

hmm..then dorang tnye nak tolak keta ke mana ? ak jawab nak tolak smpai simpang ke sec23 tu ha (smbil tunjuk)
dorg pn senyum, then jerit 'tolakkk!!!' haha serious mmg comel.
ak tak knal dorang..dorang tak knal kami sefamily..tp bole saling tolong.

org Malaysia memang baik hati.

n tu la, pengajaran di sini, EXPECT the UNEXPECTED.
kite tak expect bende tu bole jd..ingat nak pg uma pkck je..then bkn kuar sgt pn..buat ape nak pkai stokin ? tp...
cer bayang kan..walau nak gi kedai depan ruma, even dekat..
then keta pancit..dah kena kuar buat free show kt tepi jalan kan kan ?
so, bagi mengelakkan dirimu yang berharga jadi tontonan awam, pakai lah pakaian yg sempurna.
tutup sana sini, jgn ingat islam itu kolot.
tapi islam itu menjaga, terlalu menjaga agar maruahmu tidak tercalar.

tu je buat hr ni, alhamdulillah
bersyukur utk segala sesuatu, i dapat pengalaman baru..
hehe :)
syukran fr reading peoplssss :)

kite give and take oke ?
[ ngeeee ]

harap dpt manfaat bsama.


salam wbt

Monday, May 28, 2012

lama tak post hehe

assalamualaikum wbt

sehat ka sume ? tak dgr apa pon, sehat la tuh :P

hehee sorry lame tak dpt nak share khabar beghita..
quite busy disamping br saje habes exam..
ni tgh cuti sem. yayy alhamdulillah..

lame kot tak balek..
bile balek trus kawan jemput gi wedd abg die,,hehe :)
best, dpt jmpe kengkawan..

may Allah bless you guys. iAllah






Thursday, February 9, 2012

tahniah kakok :]

assalamualaikum wbt.

gembira dalam sedih.
apakah ??

ok, esok 10. feb. 12 my beloved sister, kak Adah will get married dengan lelaki pilihannya, iaitu abg Azhar..

Alhamdulillah, akhirnya kakda dah jmpe jodohnye..mudah2an semua berjalan dengan lancar..

Sedih, sebab lepas ni everything must be different, between me and her.
dah lame tdo together2, lepas ni dah tak dpt tdo dgn die..
must be a little awkward somewhere..
hmm :[ sedih sedih sedihh ya Allah..

untuk kakda yang hensem molek :)

Tahniah kakda, at last kawen juge, hehe
well, lepas ni be matured ye, jangan jd 'PEKHH' sokmo ;p
behaved yourself, jangan jd 'SENG~!!' haha
may you be such really great wife, daughter and also great sister for me :)
semoga juga kakda jd isteri yang solehah, taat pada suami, tidak lupe juge kat mak ayah..
esha sayang GILE kat kakda,

lepas ni esha takde gang anak dara kt rumah, #sedih#
lepas ni time kte dating sesama dah limit, since esha pn jarang2 balek maktab..
n bile balek, kakda msti takde kt ruma kuar with abg ja'a..#maybe

walaupun begitu, harap semua berjalan dengan lancar..
kakda jangan temper2 lagi tau :)
be as cold as me, huahahaha

you will be always be my GREAT SISTER, and tak ketinggalan jgk kak ina, merangkap kakak sulung saya :)

thanks for everything kakda..selama berbelas tahun kakda spent time dengan esha..
ahaha, tacing pule :/ sob sobb

okay and definately im really happy for you..
congratulationss kakda :)

doakan esha kawen awal jugak tau ?
HUAHAHAHHA

ok, tu je..bye
salam wbt

#tak sampai 24 hours kakda akan jd milik org..
me love you, so much !! <3

Wednesday, January 25, 2012

Allah is always there for us





When things are down And you are out of your mind
Remember just remember ALLAH is The Kind.

When your life is in darkness And nothing is right
Remember just remember Through the darkness, ALLAH is The Light.

When nothing makes sense And you’re heading for demise
Remember just remember It doesn't make sense, but ALLAH is The Wise.

When times are troubled And no one seems to care
Remember just remember ALLAH won't hurt you, He is The Fair.

When your heart is breaking And your pain makes you fall
Remember just remember ALLAH Sees it all.

When you are weak And the road seems long
Remember just remember Seek strength from The Strong.

When life is a burden And everything is unstable
Remember just remember ALLAH is The Able.

When the way is cloudy And there is no one by your side
Remember just remember ALLAH is The Only Guide.

When no one wants to listen Or is willing to lend an ear
Remember just remember ALLAH is always ready to hear.

When you are poor and penniless And you are stuck in a niche
Remember just remember ALLAH is The Rich.

When you are down in your misery And there is nowhere to run
Remember just remember You can always run to The One.

When you’re all alone And your pain has no end
Remember just remember ALLAH is the one to mend.

And when your scars are hurting And your heart is in fear
Remember just remember ALLAH is really here.

salam wbt

Ustaz Harun Din bermmpi bertemu Rasulullah saw

Allah, Allah, AllahuAkhbar !!
segala puji hanya untuk Allah yang telah menciptakan sekalian alam.

terasa diriku begitu kerdil di sini..
mampukah ? boleh kah aku merasa nikmatnya bertemu dengan nabi ?
Ya Allah..
ampunkan segala dosa hambamu yang kerdil ini..

jom tengok ! sambil2 kita hayati kisah yang amat menyentuh hati..

lihat dan hayati bersama jiwa anda, jgn tgk sebelah mata je.
hayati..




siapa taknak berjumpa dengan rasulullah ?
sume mahu, termasuk saya sendiri.
walau ilmu dan amalan tak cukup mana, tp perasaan ingin berjumpa itu ada.
iAllah, kalau tak di dunia, di akhirat sana...sama2 kita berdoa..
mudah mudahan..kita semua tergolong dalam golongan umat nabi Muhammad dan ahli jannah..

amiin ya Allah.

salam wbt.

Di sebalik tabir nama 'wall' di facebook.



Sahabat, tahukah kamu apa makna "WALL" ?
Ia memberi makna DINDING.

Kenapa 'dinding'?
Jap, saya teruskan pertanyaan ok

Siapakah yang mewujudkan FB?
Mark Zuckerberg, seorang berbangsa YAHUDI.

Apa kaitan WALL dan YAHUDI???
Kaitan mereka sangat ERAT & MESRA; DINDING RATAPAN. Di dinding itu mereka menangisi dosa² mereka, meluahkan harapan, ratapan & segala²nya.

Oleh itu, jangan kita jadikan "WALL FB" ini sebagai tempat luahan perasaan seperti mereka. Tapi jadikan ia sebagai tempat perkongsian apa sahaja ILMU yang memberi manfaat kepada umat Muhammad صلى الله عليه وسلم walaupun hanya kepada seorang.
Jom lah kita share info berguna ini, semoga kita dan umat-umat Islam yang lain dapat manfaat daripada info ini insyaAllah.

#copy paste

seluar jenis ape kau pakai ni ? baik tak payah pakai suar !


Assalamualaikum wbt, 

korang tau ape mende kat atas ni ? 
suar legging, tau kan ?
dulu, setahu aku, org duk pakai mende alah ni time nak pegi pool je..
tp, sekarang semakin mantap , trus bawak fashion ti tanpa segan silu ke shopping complex, dan lain2..
lebih menyedihkan, bukan setakan org muda, bahkan yang tua pun ade yang pakai.
Astaghfirullahalazim..
bile aku tengok, aku pulak yang malu..dorang tak rase gitu ke ?

ni ade sedikit coretan..

Suatu hari seorang wanita datang kepada seorang ustazah membawa kemusykilan. Dia ingin bertanyakan berkenaan hukum berpakaian tidak memelihara aurat dengan sempurna.
Setibanya dia di hadapan ustazah tersebut dia mengajukan soalan.

Wanita: Assakamualaikum, ustazah. Saya ingin bertanya sesuatu boleh ya ustazah ?

Ustazah: Ingin bertanya ? Ya, silakan.

Wanita: Begini permasalahannya, saya wanita yang suka berfesyen. Saya suka memakai pakaian yang sendat-sendat setiap kali keluar rumah. Saya ada banyak koleksi T-shirt yang sendat-sendat, seluar jeans sendat dan leggings ketat yang saya gemar pakai bila ingin keluar membeli belah. Bagi saya, fesyen sendat ni memang nampak bergaya dan cantik dipakai.

Ustazah: (Hmm..)

Wanita: Tetapi ustazah...seminggu lepas saya terdengar satu tazkirah agama di Youtube, mengatakan bahawa HARAM hukumnya seorang wanita Islam sengaja memakai pakaian sendat yang boleh menampakkan susuk tubuh badannya, dan jatuh berdosa besar...betul ke ustazah ?

Ustazah: Ya, itu betul. Memelihara aurat adalah wajib bagi setiap wanita Islam. Aurat wanita bukan sahaja kulit yang nyata, tetapi kita juga wajib menutupi bentuk susuk tubuh kita terutama sekali di bahagian boleh mendatangkan nafsu kepada kaum lelaki. Sebab itu Islam mensyariatkan Muslimah supaya memelihara aurat secara sempurna dengan memakai pakaian yang lapang dan labuh. Fesyen yang sendat dan ketat mengikut bentuk tubuh adalah ditegah oleh Islam. HARAM dan berdosa hukumya jika kita dalam keadaan berpakaian sendat dilihat oleh lelaki-lelaki bukan muhrim.

Wanita: Takutlah saya ustazah, berdosa besar. Nanti, kenalah saya buang semua koleksi pakaian sendat saya di rumah tu.

Ustazah: Sabar. Tak perlu dibuang semua pakaian yang kamu ada tu. Segala apa yang kamu cakapkan tadi, T-shirt sendat, jeans sendat, leggings ketat tu kamu pakailah untuk tatapan suami kamu di rumah. Tidak menjadi masalah jika ingin bergaya dan berpakaian SEKSI khusus untuk menarik minat suami kita, hukumnya HARUS. Hukumya jadi HARAM jika ia dipakai dan dibiar dilihat dan dinikmati oleh lelaki-lelaki selain suami kita.

Wanita: Hehe..bakal suami saya pasti suka.

coretan kisah sang lelaki..

duhai wanita, 
 tahukan betapa mahalnya dikau ?